Herència del món rural
Arriba el Mercat del Ram de Vic, una cita de referència del sector agrícola i ramader
Amb l'esclat de la primavera i quan la Setmana Santa s'aboca al balcó torna a Vic el Mercat del Ram, una de les cites més importants del calendari firal català i un punt de referència per al sector agrícola i ramader. Des d'avui i fins diumenge, la capital osonenca presenta una fira que ha recuperat els seus orígens –l'essència agroramadera, el bestiar viu...– i que alhora aposta per donar una especial rellevància a l'art eqüestre. Al llarg del cap de setmana, el públic podrà veure més de vint-i-quatre hores d'espectacles, en dues pistes simultànies.
Tindrà l'oportunitat de gaudir amb els emocionants partits de bàsquet a cavall, les exhibicions de salt d'obstacles, el II Grand National de Ponis, una competició de gran premi de doma clàssica, les curses d'agilitat de carruatges, podrà ficar-se a la pell dels cowboys americans i entendre que un cavall en llibertat pot establir amb les persones una veritable relació d'amistat. A més hi haurà competicions de bellesa de cavalls de pura raça àrab i de guarà català i un concurs oficial d'alta escola.
I tot això a Vic, una ciutat rica en contrastos, on conviuen tradició i modernitat, l'herència del món rural i els ambients més avançats. A mig camí entre el mar i els Pirineus i només a setanta quilòmetres de Barcelona i de Girona, la ciutat és el centre neuràlgic d'una àrea geogràfica que ultrapassa els límits de la comarca.
Sigui abans o després d'acostar-nos al mercat, quan visitem Vic és obligat recórrer els carrers del seu centre històric d'estructura medieval. Fins i tot podrem seguir la ruta turística que passa per trenta-dos edificis d'interès històric, arquitectònic o artístic. Comença i acaba a la plaça del Mercadal, el cor de la ciutat, que s'omple de color amb el mercat setmanal que hi té lloc cada dimarts i dissabte, des de l'època medieval. Aquests dies, també amb el Mercat del Ram. Els edificis que conformen la plaça són de diferents èpoques i estils. Les arcades, l'element comú de tots aquests edificis, atorguen unitat al conjunt. Els carrers, d'estructura medieval, apleguen tots els estils arquitectònics, des de l'època romana fins al modernisme.
Un dels punts de visita obligatòria és el Museu Episcopal i les col·leccions de pintura i escultura medievals, que són de les millors d'Europa. No us perdeu la col·lecció d'indumentària religiosa
Destaquen també el temple romà del segle II; la catedral, amb una barreja d'estils arquitectònics que van des del romànic de la cripta i el campanar, fins als claustres gòtics i elements barrocs i neoclàssics; les muralles del segle XIV; diversos edificis barrocs i modernistes, i la casa de la ciutat, amb l'edifici originari d'estil gòtic i l'ampliació posterior de l'època barroca. Per cloure la jornada hem d'anar al Museu de l'Art de la Pell, que aplega la col·lecció de l'adober Andreu Colomer Munmany, formada per un miler de peces, fetes totalment o parcialment de pell. Les peces mostren la gran riquesa estilística i tècnica d'aquest tipus d'arts decoratives, que procedeixen d'èpoques i cultures diverses.
Atractius molt diversos
Més enllà de la ciutat de Vic, la comarca d'Osona reuneix atractius molt diversos per ser visitada. La bellesa i diversitat dels seus paisatges, la importància del seu passat històric, els testimonis de la seva activitat econòmica –des de les masies fins al patrimoni industrial–, una gastronomia rica en productes i plats propis permeten al visitant gaudir d'un turisme actiu.
Sempre recomanable és endinsar-se en la plana, ondulada terra fèrtil d'abundant natura, porta del Montseny, creació del Ter. Envoltada de muntanyes, la plana queda tancada per un cercle de serralades que dibuixen les altures del seu perfil: les de Bellmunt, Collsacabra, Guilleries, Matagalls, Tagamanent, els espadats de Bertí, Collsuspina, Gurb, el Grau i Orís i els contraforts pirinencs de Montesquiu i de Besora.
Al sud, els municipis d'Aiguafreda, Balenyà, el Brull, Centelles, Malla, Muntanyola, Sant Martí de Centelles, Santa Eulàlia de Riuprimer, Seva, Taradell, Tona i Viladrau integren un espai de dimensions àmplies, geogràficament únic en un país petit.
PER ARRIBAR-HI
DADES D'INTERÈS
Capital ramadera
M.J.R.Vic torna a ser la capital ramadera per excel·lència amb l'organització del Mercat del Ram, les Jornades Tècniques Agropecuàries i el Congrés Europorc. El mercat, fidel a la seva essència, destaca per la presència de bestiar viu i una programació continuista. En aquest sentit, hi tornen a ser presents el Concurs Català de Canals Porcines, la 16a edició del Concurs Català de Raça Frisona, les mostres d'utillatges ramaders, horticultura, energies renovables i jardineria, automoció, maquinària agrícola i vehicles industrials, turisme i institucions, la mostra gastronòmica i el mercat de pagès.
El sector eqüestre tampoc hi faltarà. Se celebrarà el II Concurs Morfològic de Cavalls Àrabs del Mercat del Ram i el I Concurs Morfològic de Someres. Exhibicions de doma i de ròssec, demostracions de carruatges i de bàsquet a cavall i una cursa Grand National de ponis Shetland són d'altres activitats eqüestres que hi tindran lloc.