Societat

El Suprem avala la denegació del pla per urbanitzar Torre Negra

NOVA SENTÈNCIA Desestima el recurs de cassació de Núñez i Navarro perquè el ple no va aprovar provisionalment el projecte el juny del 2008 DRETS I DEURES Diu que el dret de tramitar no inclou el deure del consistori d'aprovar

El llarg procés per a la protecció de l'àmbit de la Torre Negra de Sant Cugat ha viscut un nou episodi judicial després que el Tribunal Suprem ha resolt que l'Ajuntament de Sant Cugat sí que va donar compliment a una resolució del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) en què se l'obligava a aprovar inicialment el programa d'actuació urbanística (PAU) de Núñez i Navarro per a aquesta zona de Collserola. El gener del 2008 el ple del consistori aprovava inicialment el PAU obligat per la sentència del TSJC. I el juny del mateix any
el ple tombava el projecte urbanístic en la tramitació provisional.

Arran d'això, el grup immobiliari –a través de l'empresa Josel SL– va presentar un recurs de cassació al Suprem quan va considerar que el consistori a més de l'aprovació inicial, també havia de fer la provisional. En el text, però, el magistrat ponent del cas es remet a la sentència del TSJC del setembre del 2002 i diu que el tribunal, per tal de vetllar pel dret a tràmit del PAU, “va disposar la seva aprovació inicial d'acord amb l'ordenació llavors vigent i la necessitat de sotmetre'l a informació pública” i afegeix que amb aquest tràmit “es consuma aquest dret declarat en la sentència”.

No als dos arguments

El magistrat desestima els dos arguments en què es basava el recurs de cassació al Suprem. D'una banda, diu que l'execució de la sentència del TSJC no és el lloc on s'ha de decidir si el PAU s'ajusta a la llei i al planejament urbanístic. Apunta que aquesta qüestió s'ha de fer presentant un altre contenciós. I de l'altra, diu que resultava improcedent que el TSJC valorés la prova pericial que demostrava que el PAU complia els paràmetres urbanístics del planejament del juliol del 1998. El magistrat tanca la seva exposició dient que “el dret a tràmit no inclou el deure de l'administració d'aprovar la proposta formulada o presentada pel particular interessat”.

“És una farsa”

L'advocat de Núñez i Navarro, segons consta a la sentència, va exposar que el fet que el ple evités analitzar l'adequació del PAU al planejament del 1998 va convertir aquesta tramitació “en una farsa amb una decisió denegatòria presa amb anterioritat”, ja que els regidors “es van limitar a l'aprovació inicial per aparentar que s'acatava la sentència i després denegar totalment l'aprovació provisional”.

L'aprovació inicial d'un pla urbanístic de Núñez i Navarro a Sant Cugat a instàncies judicials s'ha produït dos cops. Després d'aquest primer cas, el ple va viure una situació idèntica el setembre del 2009 amb l'aprovació inicial obligada per llei, i la desestimació del projecte cinc mesos més tard. Els PAU de Núñez i Navarro tenen el suport d'uns 70 petits propietaris de la zona.

165 hectàrees urbanitzables a Collserola

La protecció de les 165 hectàrees de Torre Negra encara no està garantida. Després que l'octubre de l'any passat la Generalitat l'inclogués al Parc Natural de Collserola, des del novembre el consistori té en marxa una nova modificació del planejament urbanístic per convertir aquests terrenys en sòl no urbanitzable. La proposta municipal és protegir 155 hectàrees, deixar les 10 restants per consolidar els habitatges i els equipaments de la zona, i executar el vial de la ronda sud. La proposta d'urbanització de Núñez i Navarro i de l'Associació de Veïns Propietaris de Torre Negra inclou la urbanització del 16,77% del sector –amb 2.800 habitatges–, consolidar la trama ja existent i cedir el 71,66% restant de zona verda. Segons càlculs municipals, el projecte suposaria l'arribada d'uns 12.000 veïns.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.