Sant Joan Despí remodela una casa modernista per donar-hi un ús ciutadà

Les obres de recuperació de la Casa Rovira, cedida en testament per un veí, acabaran a la tardor

La casa data del 1926. Va ser un encàrrec d'Antoni Rovira i Estruch. Jujol es va dedicar a la façana. A la part central, hi va aixecar un triangle on va col·locar la figura de Sant Antoni de Pàdua. Va cobrir la resta del frontó amb sanefes de lliris i motius geomètrics. La primera tinenta d'alcalde, Belén García, explica que aquesta és una primera remodelació de l'edifici que se centra en el seu sanejament des del punt de vista arquitectònic. «La casa estava molt malmesa», hi afegeix. Fins a la tardor, es treballarà en les parets, la teulada, els tancaments (finestres i portes) i l'esgrafiat. Segons García, durant aquest termini l'Ajuntament estudiarà de quin servei serà la seu. «La ciutat té moltes necessitats, però hem de pensar en les limitacions de l'espai i en el fet que un edifici d'aquest tipus ha d'estar ocupat.» Tot i que no hi ha res tancat, un dels programes que podia anar a la casa és Despí Trilingüe, l'aposta de l'Ajuntament perquè els ciutadans coneguin l'anglès. La segona fase d'obres, en aquest cas interna, s'iniciarà quan es conegui l'ús.

Aquesta casa s'afegeix a les dues que ja té en propietat l'Ajuntament: Torre de la Creu i Can Negre. La rehabilitació també s'emmarca en la voluntat de potenciar el patrimoni de la ciutat. La casa es troba al centre de la ciutat, al costat de dos edificis modernistes més que formen part de la ruta de la ciutat.

La Casa Rovira ha arribat a les mans de l'Ajuntament a través d'una herència. Antonio González Rovira va decidir cedir-la perquè servís a la ciutat. Segons la tinenta d'alcalde, el traspàs de l'edifici s'ha endarrerit perquè hi vivia un familiar del difunt.

Sant Feliu fa una aposta pel modernisme

Sant Feliu de Llobregat ha triat una rosa de l'arquitecte Puig i Cadafalch, que va ser produïda a la fàbrica Pujol i Bausis d'Esplugues, com a símbol que identificarà els edificis modernistes de la ciutat i que conformen una nova ruta. En concret, es podran visitar més de 25 espais, entre els quals hi ha el Palau Falguera. La ruta comença a la plaça de l'Estació i continua pel passeig Nadal on hi ha les cases de Joan Batllori i Josep Aguadé. Durant el recorregut es podran veure cases com ara la de Monmany, a banda dels coneguts com a pisos de Can Bertrand, el cementiri municipal i l'antiga residència sanatori el Bon Salvador. Sant Feliu s'ha integrat a les nou rutes modernistes de l'entorn de Barcelona i s'afegeix a poblacions com ara Sant Joan Despí, Esplugues de Llobregat i Santa Coloma de Cervelló en el projecte de difondre i preservar el patrimoni. Al Palau Falguera es poden visitar fins al juny dues exposicions sobre modernisme.

Can Negre, la pròxima

Al setembre està previst que comencin els treballs de millora de Can Negre, una de les tres cases modernistes que pertany a l'Ajuntament de Sant Joan Despí. La intervenció està pressupostada en 600.000 euros que provenen del Ministeri d'Habitatge i l'Ajuntament. La primera tinent d'alcalde, Belén García, recorda que a Can Negre ja es van fer obres de remodelació i, per tant, després de l'estiu es faran treballs de manteniment i repàs a l'interior i de millora externa. En concret, es pretén acabar amb les humitats que s'acumulen a la façana. Can Negre és un espai que acull xerrades, exposicions i que, segons García, «es manté viu» durant tot l'any. Amb les obres d'adequació de l'interior es volen millorar els espais per acollir aquest tipus d'activitats.

L'Ajuntament no té previst fer cap intervenció a la Torre de la Creu perquè ja va ser rehabilitada i és la seu del Col·legi d'Arquitectes de Barcelona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.