Societat

La contraportada

Cavalls en territori fronterer

La XII Fira del Cavall al Parc Central del Vallès –entre Sabadell i Barberà– inclou per primer cop una presentació de races, des de la més alta (Shire) a la més petita, el poni Shetland

En plena campanya electoral pot sonar estrany trobar-nos amb dos candidats a ser reelegits a l'alcaldia –els socialistes Manuel Bustos, a Sabadell, i Ana del Frago, a Barberà del Vallès– en un acte que no tingui res a veure a vendre les seves excel·lències per convèncer els ciutadans. Què els pot unir, doncs? En aquest cas, el Parc Central del Vallès, un espai compartit entre totes dues localitats i que, per vestir-se encara més de territori fronterer, tornarà a ser la seu de la Fira del Cavall, que arriba a la dotzena edició. La barberenca, de fet, presideix el consorci del parc, mentre el seu homòleg sabadellenc n'és el vicepresident. I tot i que tenen tots els números per repetir com a alcaldes, els cavalls guanyadors que busca la fira són uns altres. Enguany, de fet, oferirà per primera vegada una presentació de races de cavalls, des del més alt del món (el Shire) fins al més petit (el Shetland), un poni nan, tot i que això sembli redundant, passant per altres com el cavall Espanyol, el Lusità, el Fiord, el Bretó, i fins i tot la mula i el ruc.

La fira tindrà lloc entre el 12 i el 15 de maig, quatre dies que s'ompliran de competicions, exhibicions i espectacles eqüestres. De fet, Del Frago destaca que enguany es reprenen disciplines que feia un parell d'edicions que no se celebraven, com les exhibicions de salt, les enganxades esportives –que combina modalitats com la doma i sortejar obstacles, però amb carruatge– i partits de bàsquet a cavall, un esport amb sis genets per equip que han d'encistellar al camp contrari una pilota amb sis nanses de cuir. La mateixa Del Frago destaca com el certamen es tira endavant “malgrat la crisi”, un fet que confirma que es tracta d'una proposta “consolidada per als dos municipis i el seu entorn”.

Segons el president de l'Associació de Ramaders i Amics del Cavall de Catalunya, Emili González, tot i el moment econòmic “delicat” i el fet que “moure els cavalls comporta despeses importants”, s'han trobat amb un overbooking total: “Potser ens obliga a ampliar l'espai”. I és que durant la fira es podran veure fins a 300 cavalls en els seus 12.000 m2. I tot i que el 2010 la fira va haver de reduir el seu pressupost el 15%, González remarca: “En aquesta edició, podem mantenir el mateix pressupost que l'any passat”.

Tot això permetrà convertir totes dues localitats vallesanes en capitals del món equí, on poder gaudir d'un concurs de pura raça; d'un de doma d'alta escola –només pel nom ja sona com a senyorial–, i d'un de doma vaquera, que ens transporta a l'imaginari dels rodeos. Tallers destinats a escoles, a centres d'educació especial i a casals de gent gran; una mostra gastronòmica, i atraccions de fira completen un paquet que espera superar els 250.000 visitants de la darrera edició.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.