Societat

La contraportada

Deltakuki, la galeta del Delta

Una pastisseria de Deltebre posa al mercat una galeta artesana de farina d'arròs, de forma redona i amb la silueta del delta de l'Ebre estampada al mig

Els camps d'arròs dominen el paisatge del delta de l'Ebre, amb una superfície de 20.000 hectàrees d'arrossar i una producció anual d'uns 120 milions de quilos d'arròs. Molts visitants marxen d'aquest espai amb un paquet d'arròs com a record, però, fins ara, a ningú se li havia ocorregut presentar unes postres a base d'arròs. I això és el que ha començat a fer la pastisseria Fresquet de Deltebre, que ha elaborat una galeta d'arròs, que comercialitza amb la marca Deltakuki. “Fa un any que treballem la idea de presentar unes postres a base d'arròs”, explica el pastisser Manel Fresquet, que destaca que va ser Josep Bertomeu, conegut amb el sobrenom de Polet, qui el va animar a presentar un producte tant típic del Delta com ara l'arròs en un format diferent. Primer va pensar en l'arròs amb llet, però la idea no va reeixir i, amb l'ajut del seu fill, Gerard Fresquet (que també és pastisser) i dels dos mestres xocolaters Pablo Iglesias i Alejandro Montes, amb els quals el fill va contactar a l'Escola de Pastisseria de Barcelona, va formular Deltakuki: la galeta d'arròs del delta de l'Ebre. El principal ingredient d'aquestes galetes és la farina d'arròs, però també porten farina d'ametlla i de blat, mantega, sucre, ous, cacau i sal de les salines de la punta de la Banya. “Vam provar de fer les galetes només amb farina d'arròs però la pasta no lligava, era necessari afegir-hi altres ingredients”, diu Gerard Fresquet.

Però Deltakuki no és només una galeta elaborada amb el producte més característic del delta de l'Ebre, sinó que l'objectiu dels seus creadors és promocionar el territori. “Volem donar a conèixer les Terres de l'Ebre”, explica Fresquet. De moment, la seua galeta ja l'han tastada els entrenadors del Barça, tant Pep Guardiola com Tito Vilanova. “Tenim un amic comú amb Tito, i es va endur unes galetes perquè les provés, i ell en va donar també a Guardiola”, assenyala Fresquet, que afirma que a Tito li van agradar molt. “La veritat és que tota la gent que tasta les galetes ens diu que li agraden”, comenten els pastissers amb satisfacció.

Les galetes d'arròs, que són de forma redona, també porten estampada la silueta del delta de l'Ebre al mig. “Vam pensar a fer-les triangulars, per imitar més la fesomia del Delta però era massa complicat”, diu el jove pastisser. Pel que fa al color de la galeta, combina dues tonalitats: una part més torrada, que ens recorda els arrossars després de la sega, i una altra més daurada, com quan el cereal està espigat. La caixeta amb sis galetes costa 5,50 euros i, a més de la pastisseria Fresquet (amb botiga a Deltebre i Riumar), es pot trobar a l'Ecomuseu, la Casa de Fusta i el Deltahotel. “Podem fer unes 400 galetes al dia”, explica el pastisser. Una producció que podrien incrementar si n'augmenta la demanda, però d'entrada prefereixen ser prudents.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.