Societat

Europa retira l'alerta sobre els cogombres espanyols

Les anàlisis que s'han fet a l'explotació sospitosa d'Almeria no han detectat la presència del bacteri

L'advocacia de l'Estat estudia la millor via per reclamar pels perjudicis causats al sector

El cogombre espanyol ja no està sota sospita. Les autoritats sanitàries europees van acordar ahir a la tarda aixecar l'alerta sanitària que es va declarar avui fa una setmana sobre aquest producte agrícola. La Comissió Europea va anunciar que totes les anàlisis fetes a l'explotació d'Almeria sospitosa d'enviar a Alemanya cogombres amb el bacteri E. coli han donat negatiu. Ni en l'aigua, ni en el sòl, ni en els productes d'aquesta explotació s'han trobat traces de l'agent contaminant.

La fi de l'alerta, tot i que ajudarà a alleugerir la crisi del sector, no farà variar l'estratègia del govern estatal per reclamar a Alemanya la indemnització corresponent pels perjudicis causats, derivats d'haver generat una falsa alarma sobre la salubritat dels cogombres espanyols. En el marc d'aquesta estratègia, l'advocacia de l'Estat ja estudia quines són les vies de reclamació davant del govern de Berlín, segons va anunciar ahir el ministre espanyol de Justícia, Francisco Caamaño.

L'administració estatal no és l'única que exigirà un ajut per als agricultors afectats per aquesta crisi alimentària. El conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, va dir ahir que la Generalitat demanarà a la UE que es faci càrrec de les indemnitzacions. El conseller es va reunir amb sindicats i organitzacions agràries, els quals li van demanar que els faciliti assessorament legal.

La contundència espanyola i catalana sembla que no preocupa les autoritats alemanyes, que han tancat files defensant la seva gestió en l'afer. En aquest sentit, la ministra d'Agricultura, Ilse Aigner, va justificar l'actuació de les autoritats sanitàries d'Hamburg. “Van trobar un agent patogen en els cogombres procedents d'Espanya i, per això, en van alertar de manera pública”, va assegurar.

Aquesta argumentació és similar a la que dimarts va exposar la responsable de Sanitat d'Hamburg, Cornelia Prüfer-Storcks, que va dir que l'advertència sobre els cogombres “no va ser precipitada”.

El govern espanyol i les autonomies es reuneixen avui

El Ministeri d'Agricultura ha convocat per avui els consellers autonòmics del ram per analitzar la crisi del sector. Demà hi haurà una trobada amb productors per promoure el consum del cogombre.

El sector trigarà anys a recuperar la credibilitat

La crisi del cogombre passarà factura a llarg termini. Manel Simon, director de la patronal catalana Afrucat, va assegurar que la “credibilitat del sector costarà anys a recuperar-se”.

Demanen fer boicot a marques alemanyes

L'organització agrícola COAG va fer una crida ahir perquè es pagui Alemanya amb la mateixa moneda i es faci boicot als productes procedents d'aquest país i a les empreses alemanyes de distribució.

Aturen la collita de porros a l'Ebre

Els productors d'horta de les Terres de l'Ebre han paralitzat la collita perquè no poden vendre al mercat exterior, i l'interior no és capaç d'absorbir-la. En aquesta època, són els porros el principal producte que s'exporta als mercats europeus i la cooperativa agrícola de l'Aldea n'és la principal productora, amb un volum de 40.000 quilos. “Els pagesos han deixat de collir porros i hi ha molt neguit perquè un cop es tanca un mercat costa molt reobrir-lo”, ha dit el president de la cooperativa, Fernando Falcó. D'aquí a tres setmanes han de començar a collir síndries, i més endavant, enciams i coliflors, i no saben en quin mercat podran col·locar-les. Fins ara, exportaven tota la producció d'enciams (8 milions d'unitats) i la de coliflors (5 milions d'unitats). Més tranquils estan els productors de préssec de la Ribera d'Ebre, que mantenen les comandes.

Els afectats a Alemanya arriben als 1.600

Els malalts pel bacteri E. coli a Alemanya arriben ja a les 1.600 persones. La mitjana anual, en condicions de normalitat, és de 900 persones afectades, fet que referma la situació actual d'epidèmia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Medi Ambient

Rescaten un exemplar jove de caiman al Besòs, a Santa Coloma

Santa Coloma de Gramenet
Medi ambient

Una segadora podria ser l’origen d’un foc forestal que crema a Vilanova de Meià

Vilanova de Meià
administracions

Multes de fins a 3.000 euros per incompliment de la nova ordenança de terrasses a Tarragona

TARRAGONA
salut

Salut preveu vacunar de la tos ferina a partir d’onze anys per l’augment de casos

barcelona
Urbanisme

La Paeria completa la renaturalització de l’entorn de la Seu Vella

Lleida

Liciten el sistema de guiatge de dos aparcaments de la ciutat

girona

Acord per la continuïtat de la concessió de l’activitat de l’estació de la Vall de Núria

QUERALBS

SOS Costa Brava lamenta que no s'actuï contra els ‘delinqüents nàutics’

palafrugell
Societat

Mala maror a la DO Terra Alta

Gandesa