Societat

La crisi dels cogombres paralitza l'exportació de cítrics de les Terres de l'Ebre

Agrofruit de Tortosa veu cancel·lat l'enviament de 200.000 quilos de taronges a Àustria i Alemanya

Els productors del Baix Ebre i el Montsià acumulen hortalisses a les càmeres frigorífiques

Els efectes de la crisi dels cogombres a Alemanya ha transcendit l'àmbit dels productors d'hortalisses i, a les Terres de l'Ebre, afecta ja de ple els exportadors de cítrics.

L'empresa Agrofruit de Tortosa, la principal exportadora catalana de taronges i mandarines, ha vist com aquesta setmana li han estat cancel·lades les comandes d'Àustria i Alemanya per un total de 200.000 quilos, prop d'un 30% del volum que comercialitza actualment.

Els productors d'hortalisses del Baix Ebre i el Montsià continuen, però, sent els més perjudicats i segueixen acumulant tomàquets, alls porros, coliflors i carbassons en cambres frigorífiques, davant la impossibilitat d'exportar i la saturació del mercat intern.

Les comandes que Agrofruit havia tancat dilluns amb cadenes de distribució alemanyes i austríaques van ser cancel·lades a l'endemà, quan es van difondre els rumors sobre els cogombres.

Argumentaven que “preferien estar una setmana sense producte espanyol i veure què passava”, segons ha explicat el gerent de l'empresa exportadora, Xavier Guarner.

Això, ha detallat, suposarà deixar d'enviar durant aquesta setmana uns 200.000 quilos de cítrics a aquests mercats.

Per a Agrofruit, les cancel·lacions dels contingents de cítrics previstos per aquesta setmana, ha suposat deixar de vendre prop d'un 30% del producte que en aquests moments mouen.

En altres mercats on opera l'empresa, com el danès o el suec, la crisi del cogombre no ha tingut efectes sobre l'activitat exportadora de cítrics de l'empresa.

Guarner confia que, a partir de la setmana vinent, un cop “ha quedat clar” que els productes que s'exporten des de l'Estat no han estat els responsables dels problemes de salut pública a Alemanya, les exportacions es tornaran a recuperar al ritme habitual de setmanes enrere.

Amb tot, admet, alleujat, que el fet que l'episodi hagi coincidit amb la recta final de la campanya n'ha minimitzat les conseqüències en aquest sector concret.

“En el cas dels cítrics el cas és relativament greu perquè, ara mateix, estem a final de campanya i no és l'època forta”, reconeix Guarner, comparant la situació amb altres productors agraris molt afectats.

Molt més complicat ho tenen, en canvi, els productors d'hortalisses del Baix Ebre i el Montsià. “El sector s'ha paralitzat poc a poc. Els tomàquets, porros, carbassons i coliflors no es mouen de les explotacions”, ha alertat el coordinador d'Unió de Pagesos a les Terres de l'Ebre, Joan Montesó.

Els productors han hagut de començar a omplir les cambres frigorífiques fins a dalt i paralitzar les tasques de collir.

“El mercat no tira si no es menja”, certifica.

La reorientació de l'exportació, explica, ha acabat saturant el mercat interior i fent desplomar els preus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.