Societat

Satisfacció amb reserves per part dels alcaldes

Els batlles consideren que ha estat positiva la creació del parc, tot i que reclamen més recursos i pedagogia

Deu anys després de la creació del Parc Natural dels Ports, els alcaldes consultats per aquest diari en fan un balanç positiu però amb reserves. “No ha tingut tant d'impacte com ens esperàvem”, manifestava l'alcalde d'Horta de Sant Joan, Àngel Ferràs (CiU), per qui els set anys del tripartit no han estat prou profitosos per al seu municipi. “Hem estat objecte d'un greuge respecte als altres”, afirmava, assenyalant que mentre en altres pobles s'havien creat infraestructures, el centre d'educació ambiental d'Horta s'ha deixat de banda. “Per a la Sénia ha estat positiu perquè ens ha permès recuperar les escoles velles, però crec que hi hagut molt bones intencions i pocs recursos econòmics”, afirmava l'alcalde de la Sénia, Víctor Pla (PSC). “Ha estat positiu a nivell d'administracions però crec que fa falta fer més pedagogia perquè la gent dels pobles se'l senti seu”, assenyalava l'alcalde del Mas de Barberans, Josep Maria Lleixà, també del PSC.

Per contra, els que no estan satisfets per la creació del parc natural són els propietaris forestals. De les més de 35.000 hectàrees dels Ports, 13.458 són terrenys privats. “Si hagués de posar nota, com a molt posaria un 5”, manifestava el president de l'associació de propietaris i també vicepresident del parc natural, Carlos Ferreres. “Tenim les finques segrestades sense poder fer-hi actuacions, hi entra qui vol com si estigués a casa seua i a canvi no rebem cap tipus de compensació”, resumia Ferreres, assegurant que les reclamacions dels propietaris no es tenen en compte.

Alberg al Mas i mirador a Caro

Per aquest 2011, el Parc Natural dels Ports, que disposa de pràcticament el mateix equip que quan es va crear (1 director, tres tècnics, tres administratives i tres col·laboradors), treballa amb un pressupost prorrogat i l'actual situació de crisi fa complicat que es puguen emprendre noves inversions. No obstant això, la direcció del parc té damunt la taula dos projectes que ja fa temps que s'arrosseguen. Un és l'alberg i centre d'educació ambiental del Mas de Barberans, pressupostat en uns dos milions d'euros. Segons l'Ajuntament del Mas, es tracta d'un projecte prioritari perquè aniria lligat amb el Museu de la Pauma i permetria al municipi disposar d'unes cinquanta places d'allotjament. L'altre projecte és un mirador nou al cim de Caro, un dels punts més transitats del massís. El projecte està valorat en uns 200.000 euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.