Medi Ambient
L'impacte del canvi climàtic als deltes de tot el món es debat a la Ràpita
Unes 150 persones s'han inscrit al Congrés Internacional DeltaNet, en què participen experts mundials com John Day o el japonès Yoshiki Saito
Experts d'arreu del món posaran en comú aquesta setmana –del 6 al 10 de juny– les problemàtiques que pateixen els deltes, un dels ecosistemes més diversos i també més amenaçats pels efectes del canvi climàtic. Ho faran en el marc del congrés internacional Impactes del canvi global en deltes, estuaris i llacunes costaneres, coordinat per la Unitat d'Ecosistemes Aquàtics de l'IRTA (IRTA-EA) de Sant Carles de la Ràpita i organitzat per la xarxa de deltes i estuaris europeus DeltaNet. En aquest congrés, que se celebrarà al casal cultural El Maset de la Ràpita i que està finançat pel programa Interreg de la Unió Europea, es plantejaran els problemes específics dels sistemes deltaics, que són bàsicament la gestió de l'aigua i dels sediments, i també s'intentarà buscar solucions basades en un enfocament integral i sistemàtic.
Entre els ponents hi ha John W. Day, de la Universitat Estatal de Louisiana (EUA), que és el president del comitè científic del congrés i parlarà de la gestió dels deltes i les zones litorals dins el context de canvi climàtic i d'escassetat d'energia. També hi participarà Yoshiki Saito, del Geological Survey of Japan (Japó), que se centrarà en els desequilibris de sediments als deltes asiàtics. “Són deltes molt humanitzats i poblats i és interessant l'aportació que puga fer en temes de gestió”, apuntava Carles Ibáñez, director de l'IRTA-EA.
Les primeres ponències del congrés es presentaran dimecres. Avui hi haurà una jornada de treball a porta tancada entre els ponents participants i demà una visita d'estudi al Delta, en què els científics podran conèixer les actuacions del pla integral del Delta de l'Ebre (Pipde) i del Life de recuperació de llacunes costaneres.
Es tracta d'un congrés tècnic, però també divulgatiu, accessible per al públic en general, ja siguen estudiants o representants de l'administració i dels sectors socioeconòmics que treballen en deltes (aqüicultors o arrossaires entre altres), ja que són sectors clarament afectats pel retrocés dels deltes a causa del canvi climàtic i la progressiva pujada del nivell del mar.
LA XIFRA
La gestió dels sediments
Un dels temes clau que s'abordaran en aquest congrés és la gestió dels sediments que queden retinguts als embassaments. El fet que aquests sediments no arriben al tram final del riu s'alia amb el progressiu creixement del nivell del mar, conseqüència de l'escalfament global i del canvi climàtic, per provocar l'enfonsament i desaparició progressius dels sistemes deltaics. Sobre aquest tema en parlarà Agustín Sánchez-Arcilla, de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), que presentarà la ponència El retrocés litoral als deltes: augment del nivell del mar enfront el dèficit de sediments; James Syvitski, de la Universitat de Colorado (EUA), amb l'estudi Geologia, geografia i lluita dels humans per controlar el dipòsit de sediments al litoral, i Boris Hochfeld, de l'Hamburg Port Authority d'Alemanya, que se centrarà en la Gestió dels sediments a l'estuari de l'Elba.