Societat

Medi Ambient

L'impacte del canvi climàtic als deltes de tot el món es debat a la Ràpita

Unes 150 persones s'han inscrit al Congrés Internacional DeltaNet, en què participen experts mundials com John Day o el japonès Yoshiki Saito

Experts d'arreu del món posaran en comú aquesta setmana –del 6 al 10 de juny– les problemàtiques que pateixen els deltes, un dels ecosistemes més diversos i també més amenaçats pels efectes del canvi climàtic. Ho faran en el marc del congrés internacional Impactes del canvi global en deltes, estuaris i llacunes costaneres, coordinat per la Unitat d'Ecosistemes Aquàtics de l'IRTA (IRTA-EA) de Sant Carles de la Ràpita i organitzat per la xarxa de deltes i estuaris europeus DeltaNet. En aquest congrés, que se celebrarà al casal cultural El Maset de la Ràpita i que està finançat pel programa Interreg de la Unió Europea, es plantejaran els problemes específics dels sistemes deltaics, que són bàsicament la gestió de l'aigua i dels sediments, i també s'intentarà buscar solucions basades en un enfocament integral i sistemàtic.

Entre els ponents hi ha John W. Day, de la Universitat Estatal de Louisiana (EUA), que és el president del comitè científic del congrés i parlarà de la gestió dels deltes i les zones litorals dins el context de canvi climàtic i d'escassetat d'energia. També hi participarà Yoshiki Saito, del Geological Survey of Japan (Japó), que se centrarà en els desequilibris de sediments als deltes asiàtics. “Són deltes molt humanitzats i poblats i és interessant l'aportació que puga fer en temes de gestió”, apuntava Carles Ibáñez, director de l'IRTA-EA.

Les primeres ponències del congrés es presentaran dimecres. Avui hi haurà una jornada de treball a porta tancada entre els ponents participants i demà una visita d'estudi al Delta, en què els científics podran conèixer les actuacions del pla integral del Delta de l'Ebre (Pipde) i del Life de recuperació de llacunes costaneres.

Es tracta d'un congrés tècnic, però també divulgatiu, accessible per al públic en general, ja siguen estudiants o representants de l'administració i dels sectors socioeconòmics que treballen en deltes (aqüicultors o arrossaires entre altres), ja que són sectors clarament afectats pel retrocés dels deltes a causa del canvi climàtic i la progressiva pujada del nivell del mar.

LA XIFRA

2
milions
de tones sediments són necessaris per preservar el Delta de l'Ebre. Actualment en baixen unes 130.000.

La gestió dels sediments

Un dels temes clau que s'abordaran en aquest congrés és la gestió dels sediments que queden retinguts als embassaments. El fet que aquests sediments no arriben al tram final del riu s'alia amb el progressiu creixement del nivell del mar, conseqüència de l'escalfament global i del canvi climàtic, per provocar l'enfonsament i desaparició progressius dels sistemes deltaics. Sobre aquest tema en parlarà Agustín Sánchez-Arcilla, de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), que presentarà la ponència El retrocés litoral als deltes: augment del nivell del mar enfront el dèficit de sediments; James Syvitski, de la Universitat de Colorado (EUA), amb l'estudi Geologia, geografia i lluita dels humans per controlar el dipòsit de sediments al litoral, i Boris Hochfeld, de l'Hamburg Port Authority d'Alemanya, que se centrarà en la Gestió dels sediments a l'estuari de l'Elba.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
successos

Rescaten un home que havia caigut en un pou

HORTA DE SANT JOAN

L’arqueopac de les Coves de Serinyà s’estrena amb 650 visitants en un mes

BANYOLES
tradicions

Els carrers de Gràcia ja llueixen però el conflicte per la cultura popular no s’atura

BARCELONA
política

La UB se situa entre les 200 millors universitats del món

barcelona
Meteorologia

Desactivada l’alerta per risc de precipitacions fortes

BARCELONA

Cassà de la Selva ha superat els 90 litres per metre quadrat durant l’episodi de pluja

CASSÀ DE LA SELVA

Un arbre caigut sobre una catenària ha tingut la via tallada a Fornells fins fa una hora

FORNELLS DE LA SELVA
SEGURETAT

La Guàrdia Urbana ja usa drons per vigilar l’Horta de Lleida

LLEIDA
serveis

Barcelona neteja en cinc mesos 138.000 m² de pintades dels carrers

Barcelona