medi ambient
La justícia europea multarà divuit municipis catalans per contaminació
Brussel·les els acusa d'abocar aigües residuals que són un risc per a la salut pública i el medi ambient
La Comissió espera fer reaccionar els ajuntaments
Divuit localitats catalanes encara aboquen les seves aigües residuals sense depurar-les d'acord amb els estàndards europeus. I no són precisament petits pobles, sinó aglomeracions urbanes tan poblades com Terrassa o Manresa. Catalunya s'emporta la pitjor part, i amb molta diferència, de la denúncia que la Comissió Europea ha presentat aquesta setmana contra Espanya al Tribunal de Luxemburg: el 36% dels expedients per contaminació que molt probablement acabaran amb sancions afecten municipis catalans.
Abrera, Berga, Figueres, Banyoles, Cornellà de Terri, la Bisbal d'Empordà, Manresa, Martorell, Montferrer, Rubí, Sant Fruitós de Bages, Navarcles, Santpedor, Tàrrega, Terrassa, Tortosa, Roquetes i Valls podrien ser multades per la justícia europea per haver abocat al mar i als rius les seves aigües residuals sense abans eliminar-ne els bacteris i virus nocius, que són un risc per a la salut pública i el medi ambient. Nutrients com el nitrogen o el fòsfor, per exemple, fan malbé l'aigua dolça, multipliquen les algues i malmeten el medi marí. Brussel·les va revelar ahir quins ajuntaments asseurà al banc dels acusats de Luxemburg.
Després de tretze anys de pressions i ultimàtums, a Brussel·les se li ha acabat la paciència i ha demanat als jutges de Luxemburg que multin els divuit municipis per haver incomplert una normativa comunitària del 1998. El director de la representació de la CE a Barcelona, Manel Camós, espera que la denúncia faci “reaccionar” els ajuntaments, tot i admetre que ja els serà difícil escapar de les sancions. “Entenem que el moment és complicat i que els manquen recursos econòmics, però algunes d'aquestes ciutats ja tenien la intenció de complir la normativa i les obres avançades” de les depuradores, va assegurar. Quan Brussel·les va llançar el seu últim avís a l'Estat (enviant-li un dictamen motivat, l'1 de desembre del 2008) abans de queixar-se al Tribunal de Luxemburg, hi havia 59 ciutats que incomplien la normativa. Dos anys i mig després, vint municipis han fet els deures. “Catalunya només ho ha fet parcialment,” va lamentar Camós.
A la cua de l'Estat en depuració
Catalunya és a la cua de l'Estat en depuració d'aigües residuals. Al País Valencià només hi ha un municipi expedientat i denunciat a Luxemburg, Torrent, els mateixos que a Galícia, Madrid i Extremadura. A l'Aragó són només dos; a Castella i Lleó, tres; a Castella-la Manxa, quatre, i a Andalusia, dotze. “Espanya ha fet alguns progressos, però 13 anys després el grau de compliment global és pobre”, va lamentar l'eurocomissari de Medi Ambient, l'eslovè Janez Potocnik. Catalunya afronta aquest nou contenciós mediambiental amb la CE després d'haver resolt el del canal de reg Segarra-Garrigues dels últims anys.