Societat

ISABEL COSTA

QUÍMICA I ALQUIMISTA

“El llenguatge de les plantes permet fer perfums a mida”

Per què l'olfacte transporta tan ràpidament a determinada sensació o record?

Les olors tenen molta força perquè la nostra memòria olfactiva és molt viva i més forta que la memòria visual. Tenim deu milions de receptors olfactius i som capaços de memoritzar 4.000 olors, és per això que en olorar un perfum ràpidament ens transportem a emocions, records...

Què fa que atregui una olor?

Són les memòries olfactives que té la persona i la virtut emocional que una determinada essència li pot aportar. Quan una persona necessita una olor relaxant que li aporti frescor i alegria de viure, la trobarà més en un perfum cítric que no en un altre. Si la persona necessita més suavitat, innocència, fluïdesa..., se sentirà més atreta per perfums florals que tindran una olor dolça, suau i que la transportaran a emocions i records de la infantesa; d'altres preferiran una olor agradable i seductora.

A què es refereix quan parla de l'alquímia de les plantes?

Per mi és una transformació d'emocions. És aquell llenguatge d'utilitzar plantes per obtenir un resultat final, comú per a la gent. Una transformació que fa un mateix per arribar a un estat de benestar o puresa. Per fer-ho, barrejo essències d'aire, foc, aigua i terra.

Quines són aquestes essències?

Essències d'aire com el fonoll, el pi, la tarongina donen més claredat mental, desbloqueig, tranquil·litat o millora de la respiració. Les de foc, que són aquelles plantes que donen impuls, vitalitat, passió, energia, empenta: la menta, el romaní, espècies aromàtiques com el clau, la canyella, la nou moscada. Les d'aigua són les flors, els lliris, les roses, el bruc; tot el que siguin plantes de flors molt oloroses i suaus que serveixen per a les emocions, per a la flexibilitat, per adaptar-se, per a persones molt emocionals o sensitives... I llavors les de terra, plantes que donen més concreció, que arrelen i donen tranquil·litat, força i serenitat: el ginebró o l'aroeira, planta del Brasil.

Com tria el perfum adequat per a algú?

Em baso en un llenguatge energètic. És una capacitat natural que tinc, que funciona tant amb la persona present com no present. Amb el nom de la persona i potser una data de naixement per orientar-me més, puc elaborar una recepta alquímica.

Pot preparar un perfum, per exemple, per a Pep Guardiola?

A veure... Li faria un preparat amb una base d'oli d'oliva de primera pressió en fred, macerat amb argelaga, que és una planta molt popular d'aquí i que funciona per a la ment, per als mals de cap, les tensions; estaria barrejat amb un oli d'ametlles dolces de primera qualitat i una resina natural del Brasil que ens serviria per unir totes les essències.

Això és tot?

Això seria la base i llavors miraríem quines essències es perceben cap a ell..., i, en aquest moment (21 de juny), em surten la camamilla, una essència més aviat relaxant, calmant, tranquil·litzant; l'eucaliptus, que dóna un impuls, una facilitat de respiració i una claredat mental; la lavanda, que combinada amb la camamilla donaria aquesta sensació de relax; l'encens i la mirra, que són dues resines que donen molta introspecció per estar amb un mateix. També el pebre, que és una essència que actua als pulmons, antioxidant, i el romaní, energètic, bàsicament, per poder respirar millor, alliberar tensions i tenir més claredat i tranquil·litat.

Les plantes funcionen amb els mateixos patrons a l'Amazones i aquí?
He observat que tots agafem les plantes més properes que tenim per la facilitat de trobar-les, perquè són més abundants i més conegudes. Per exemple, aquí farem servir molt el romaní, la farigola i la camamilla, la sàlvia, que són al nostre abast i sabem que ens funcionen bé. Al Brasil passa el mateix, les plantes que tenen a prop són molt famoses o populars i les coneixen des de fa generacions. Utilitzen fulles, arbres, troncs i resines, com ara la copaiba per al dolor, o l'andiroba, com a repel·lent dels mosquits, el boldo per a problemes de fetge... És una mica com nosaltres, tenen la seva farmaciola amb les plantes de l'entorn i els coneixements tradicionals dels seus avantpassats.

k

L'entrevista sencera a www.elpunt.cat



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.