MATARÓ (Maresme)
Les Santes
D'interès nacional
La festa grossa de Mataró té cada any ben presents les activitats de cultura popular, que serveixen per fer sortir al carrer en nombroses ocasions totes les figures del bestiari local, encapçalades pels gegants de la família Robafaves. La festa comença aquest divendres, tot i que els actes centrals es concentren a partir de les vuit del vespre del 25 de juliol, quan la crida de festa major dóna pas a totes les activitats de cultura popular.
La declaració de Les Santes com a festa patrimonial d'interès nacional, l'any passat, feia especial esment a la família Robafaves amb els nans, la Missa de Glòria de mossèn Blanch i el ritual de la dormida, i destacava la bona conducció de la recuperació i transformació de la festa fins a l'actualitat.
L'epicentre de la festa és el 27 de juliol, dia de la Missa de Glòria, la processó d'acompanyament, la dansa de l'Àliga i la desfilada de lluïment fins a la plaça de l'Ajuntament, on fan acte de presència els elements més importants de la imatgeria festiva mataronina: els gegants i els nans i tot el conjunt de bèsties de foc.
Alts, ben alts
Els gegants, especialment els de la família Robafaves (figura que representa el rei Jaume I el Conqueridor), són a tot arreu. Participen en la Crida a la Festa i el Desvetllament Bellugós el dia 25; en la Postal de Gegants del dia 26, una foto de família amb gegants convidats (aquest any rebran els gegants de Santa Maria del Mar de Barcelona); en l'Anada a l'Ofici i la cercavila de la diada de les Santes el dia 27 i també són els encarregats de l'Anem a Tancar, l'última cercavila amb les comparses i les autoritats de la ciutat.