Societat

Esplugues de Llobregat

Esperant casa

La crisi immobiliària afecta de ple els veïns que van obtenir per sorteig el 2008 un pis protegit a Porta Barcelona-Ca n'Oliveres

L'Ajuntament d'Esplugues confia que tard o d'hora es construiran els habitatges i ofereix als adjudicataris pisos en altres promocions

La promotora va presentarun concurs de creditors i es va aturar el projecte

Jesús Fernández no renuncia. L'any 2008 va ser un dels 125 veïns d'Esplugues que van obtenir per sorteig un pis de protecció del flamant i polèmic projecte Porta Barcelona-Ca n'Oliveres. Gairebé tres anys més tard, no hi ha data d'inici de les obres perquè la promotora que els havia de construir –Sacresa– va presentar un concurs voluntari de creditors que s'ha de resoldre als jutjats. “L'Ajuntament no ha sabut gestionar la crisi. Ens han venut fum durant dos anys. Pensàvem que tindríem un pis a finals de 2010 i ara formem part d'una nova llista d'espera i no sabem quan podrem accedir a un habitatge”, diu Fernández. Yolanda Prieto, una altra de les afectades, explica que ara, amb 28 anys, es troba amb la disjuntiva: “O llogo un pis o en compro un i deixo passar el de protecció”. En aquest sentit, Fernández es planteja reclamar al consistori que es faci càrrec del cost del lloguer que es veurà “obligat” a pagar per emancipar-se, ja que no té el pis de protecció.

Tot i que els adjudicataris inicialment eren 125 persones, la xifra ha baixat fins a la norantena d'afectats perquè en aquest temps d'espera alguns han renunciat al pis, altres han deixat de complir els requisits o s'han recol·locat a altres promocions. El nou reglament municipal del registre de sol·licitants d'habitatges de protecció oficial de l'Ajuntament recull una esmena d'ERC que fa que, només en el cas de Ca n'Oliveres, quan es construeixi la promoció es completi la llista dels 125 amb les persones que són a la reserva. Enric Giner, primer tinent d'alcalde, confia que l'obra es farà “perquè estan obligats a fer-ho”, i deixa clar: “No s'iniciarà cap promoció privada a la zona fins que no comencin els pisos de protecció”.

L'Ajuntament diu en una carta enviada als veïns: “Òbviament, a finals de 2008 no podíem preveure que les conseqüències de la crisi farien que la promotora Sacresa entrés en concurs de creditors”. Els afectats, però, lamenten que el consistori sortegés uns habitatges quan encara eren inexistents i denuncien que, tot i que ara sí que reben informació, han viscut un període d'incomunicació amb l'administració local. “Se'ls ha informat puntualment quan hem tingut notícies, sempre en la mesura en què ens ha anat arribant la informació”, diu Giner. El tinent d'alcalde apunta, a més, que en el cas de la promoció de Ca n'Oliveres hi havia un calendari d'actuació molt clar que ha quedat afectat per la crisi immobiliària.

Com a solució al problema –almenys fins que la promotora faci els pisos compromesos–, l'Ajuntament ha optat per oferir als adjudicataris pisos de protecció ja construïts i fer que tinguin preferència en futures promocions. Fonts del consistori afirmen, per exemple, que a tots ells se'ls ha ofert accedir a un habitatge buit situat al barri de Can Vidalet i que tots ho han rebutjat, així que continua deshabitat. Els dos joves comenten que ja van triar Porta Barcelona per unes característiques concretes de superfície i situació geogràfica. El consistori hi afegeix que està previst que a finals d'any es comenci una nova obra de pisos de protecció. Aquesta, però, serà insuficient per cobrir la demanda generada. Tant Fernández com Prieto, que fins i tot ha traslladat la queixa al Síndic de Greuges, lamenten el greuge personal i econòmic que han patit en els darrers anys.

El primer tinent d'Esplugues explica que és el primer cop que topen amb aquest problema. El projecte Porta Barcelona continua aturat. L'empresa va urbanitzar el nou sector però l'Ajuntament no n'ha fet la recepció perquè considera que té deficiències. Aquest era un dels projectes estel·lars del municipi que serveix per transformar la porta d'entrada des de Barcelona a la ciutat del Baix Llobregat. Va topar, inicialment, amb l'oposició dels veïns, que van fer diverses accions de protesta. Estava prevista la construcció de pisos i d'espais comercials i de serveis a la zona. És un més dels projectes immobiliaris catalans que han quedat afectats de ple per la crisi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

El Terracotta Museu presenta ‘Contingent’ del ceramista Lluís Xifra

LA BISBAL D’EMPORDÀ
SUCESSOS

Comissen una boa i una pitó de Birmània a un particular

Monistrol de Montserrat
METEOROLOGIA

Les comarques de Lleida poden superar demà els 40 graus

LLEIDA
societat

La Festa de l’Estiueig de Ribes de Freser estarà dedicada a Àngel Guimerà

Ribes de freser

Reforç policial i un dron nocturn a Mataró per vigilar les Santes

mataró
ECONOMIA

El sector del turisme rural vol que es regulin els pisos turístics als pobles

Barcelona
TURISME

Les reserves als càmpings del Pirineu de Lleida freguen el 90%

Lleida
SOCIETAT

Un informàtic diu que Dobrowolski volia vídeos i arxius sobre el coma diabètic

Barcelona
SOCIETAT

Les denúncies per venda ambulant ja doblen totes les del 2023

Barcelona