Reportatge

Circ d'estiu a Torredembarra

La vila celebrarà la desena edició del Pleniluni, un festival que convida a viure el circ de molt a prop

No corren bons temps per als festivals culturals i menys encara si són petits: tal com segueix creixent la crisi, continuen baixant els seus pressupostos. “N'hi ha tants que han desaparegut!”, constata Pep Vergé, programador del festival Pleniluni de Torredembarra. Enguany s'escau la desena edició d'aquesta mostra de circ i, en un altre context econòmic, l'aniversari rodó s'hauria celebrat de manera especial. “Ara estem contents de poder mantenir pràcticament el mateix nombre d'espectacles que l'any passat, i ho fem gràcies a l'esforç de tothom”.

De proximitat

Amb les companyies El Otro, Circ Belui i Tute i Guà, el Pleniluni s'omplirà d'espectacles de circ de diferent format. “El Otro treballa l'expressió, fa circ sense paraules”, explica Pep Vergé, mentre que en canvi “Tute i Guà treballen la paraula, i el Circ Belui construeix una història amb números de circ”. Aquestes dues companyies van ser premiades en el darrer FAST (Festival d'Arts i Serveis Artístics de Torredembarra). D'entre totes les propostes cal destacar la Gala de Circ, que reunirà clowns, acròbates, màgia... “El fil conductor són dos clowns que somien el circ que els agradaria veure”, avança Vergé. Just abans, els artistes hauran protagonitzat un espectacle itinerant pel passeig Marítim “rememorant com entraven els circs antigament als pobles”.

Més enllà dels espectacles, Pep Vergé fa notar que el Pleniluni “són quatre dies on es respira i es viu el circ a tots nivells” i hi afegeix: “El certamen és especial perquè és molt proper a la gent. Els mateixos artistes que poden veure en els espectacles també fan tallers i tothom hi pot parlar”. A més, diu: “Els tallers són molt interessants sobretot per a la mainada, que comprova la dificultat de fer circ. Quan passen tot el matí per aconseguir moure dos minuts un diàbolo o mantenir el plat xinès rodant dalt el pal, el circ agafa una nova dimensió, perquè entenen la dificultat i l'esforç que comporten els espectacles circenses”.

A Torredembarra

Els espectacles del Pleniluni es podran veure a diferents espais del nucli antic i també a Baix a Mar. Com altres municipis costaners, Torredembarra ha estat un poble pagès i mariner des d'antic, unes activitats que van generar diferents nuclis de població. El nucli antic, a l'interior, concentra el castell, actual edifici consistorial; l'església, restes de les muralles i la Torre de la Vila. Torredembarra ha tingut dos castells, el vell i el nou, bastit al segle XVI. Del primer, no en resta res més que la Torre de la Vila (s. XII), l'edifici més antic de la població, que es creu que formava part d'aquella construcció. El castell dels Icart, ara seu de l'Ajuntament, és l'únic edifici civil de nova planta del Renaixement català que es conserva a Catalunya. Lluís Icart el va començar a construir el 1565 com una residència fortalesa situada al punt més alt de la població. En l'actualitat, a la gran plaça que s'estén al davant del castell es fan nombroses activitats populars. Els portals de Padrines i de la Bassa són testimonis de l'antiga muralla que envoltava el poble al segle XVII. L'església parroquial de Sant Pere, acabada de construir al 1680, guarda al seu interior dues joies: l'orgue barroc i el quadre de santa Rosalia, protagonista d'una llegenda que narra com al segle XVII el poble es va salvar d'una epidèmia de pesta. Des de llavors santa Rosalia és patrona de Torredembarra. Al nucli antic també s'han de visitar carrers especials, com el d'Antoni Roig, amb edificis d'estil barroc i d'altres de modernistes.

L'establiment definitiu dels pescadors i comerciants va donar origen a Baix a Mar, el nucli mariner de la Torre, que actualment concentra bona part de l'oferta turística del municipi. Al passeig marítim es pot visitar Cal Bofill, un xalet construït a principis del segle XX per una de les primeres famílies que van triar la vila per estiuejar-hi. Ara és la seu de la regidoria de Medi Ambient i des d'allí es gestiona la platja dels Muntanyans, un espai natural protegit. La Paella, Baix a Mar i el Canyadell són les altres platges del municipi.

PER ARRIBAR-HI

A Torredembarra s'hi pot arribar fàcilment per carretera (N-340), autopista (A-7, sortida 32) i tren, ja que la vila té estació de Renfe.
Festival Pleniluni Del 28 al 31 de juliol. A la pl. Mn. Joaquim Boronat, la plaça del Castell, Jardins Cal Bofill i passeig Colom. Amb les companyies El Otro Clowns, Belui, i Tute i Guà.
Ajuntament Torredembarra Plaça del Castell, 8 Tel. 977 64 00 25 www.torredembarra.cat
Patronat Municipal de Turisme Passeig Rafael Campalans, 10 Tel: 977 644 580 www.turismetorredembarra.cat

Temporada alta

Des de mitjan segle passat que Torredembarra s'ha consolidat com un indret destacat d'estiueig, sobretot de caire familiar. Situada a la Costa Daurada, les seves platges de sorra fina, el clima suau i una bona oferta gastronòmica i cultural atreuen multitud de visitants: a l'estiu la població s'arriba a multiplicar per quatre. A l'estiu, en plena temporada alta, s'organitzen activitats de tota mena, la major part, a l'aire lliure. El festival Pleniluni n'és una, però n'hi ha moltes més. Per exemple, els concerts d'estiu a la Roca Foradada, al port. El proper concert a la fresca tindrà lloc aquest dissabte, dia 23, i anirà a càrrec de la Bcn Barcelona Metall Quintet. El dia 13 d'agost, Joan Chamorro & Andrea Motis Group oferiran un concert de jazz i el dia 27 d'agost el festival es clourà amb el concert Sinatra Íntim, a càrrec de l'Orquestra de Cambra de l'Empordà. D'altra banda, els dies 13, 14 i 15 d'agost se celebrarà una nova edició del Mercat del Mar, amb varada i treta de gussis i subhasta de peix a l'antiga. El setembre començarà amb la festa major de Santa Rosalia, que s'escau el dia 4, i continuarà amb el Dtapes Torredembarra, la Batalla del Mar i la segona Fira d'Indians. I a més, havaneres, sardanes, cinema a la fresca, activitats a la platja...



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.