Societat

Memòria històrica

Subirats recorda la batalla d'Ordal

El Centre d'Estudis de Subirats aprofita que és festa major al poble per mostrar el material trobat de la batalla d'Ordal

En l'exposició hi han participat els alumnes de l'escola El Montcau, que han fet una maqueta

Subirats fa anys que investiga què va succeir el 22 i el 23 de gener del 1939, quan un miler de republicans van intentar a les muntanyes d'Ordal frenar l'avenç de les tropes de Franco cap a Barcelona i, d'aquests, 200 van acabar morts i enterrats en fosses comunes. Tenien l'objectiu d'alentir al màxim l'avenç de les tropes cap a Barcelona i així permetre una evacuació més ordenada dels refugiats. En els darrers anys s'han descobert als boscos de Subirats, amagades pel pas del temps, multitud de trinxeres, nius de metralladores i restes d'equipaments dels soldats que van combatre, les quals es conserven en un inusual bon estat, i s'han organitzat rutes mensuals al lloc dels fets, amb el títol de L'última defensa de Barcelona, perquè els veïns puguin reviure aquest episodi de la història local.

Aprofitant que enguany es commemora el setanta-cinquè aniversari de l'esclat de la Guerra Civil, el patronat de Turisme de Subirats i el Centre d'Estudis de Subirats han aplegat alguns dels materials trobats i, juntament amb material gràfic i premsa de l'època, han muntat l'exposició La Guerra Civil a Subirats, que es pot visitar fins demà a l'espai Subijove, a l'Ateneu Ordalenc, amb motiu de la festa major d'Ordal, que se celebra aquests dies. La mostra, que té el suport del projecte de recuperació de la memòria històrica al Penedès Tots els noms, de l'Institut d'Estudis Penedesencs, inclou, a més del material recuperat, plafons divulgatius, mapes de la batalla i fins i tot la reproducció d'una trinxera de l'època que ha estat feta pels alumnes de l'escola El Montcau d'Ordal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.