Els ajuntaments encara deuen als músics 700.000 euros de l'any passat
Hi ha orquestres que s'han negat a tocar en alguna festa major, com per exemple a les Gales d'Anglès, perquè no els han pagat les actuacions del 2010
“Músic pagat no fa bon so”, assegura la dita popular. Però és clar, una cosa és no pagar per avançat i una altra de molt diferent mantenir el deute durant mesos. D'alguns anys ençà els diners pendents de cobrar en factures a ajuntaments és el principal maldecap de Musicat, una associació que aplega 3.800 músics de Catalunya. En el dia d'avui, als integrants de l'associació diversos ajuntaments catalans els deuen prop d'un milió d'euros, dels quals uns 700.000 corresponen a actuacions de l'any passat. “Per entendre'ns –es queixa el president de l'entitat, Josep Reig–, ara s'estan fent festes majors sense haver pagat la del 2010”. Un cas que ha transcendit públicament és el d'Anglès, on alguns grups o orquestres s'han negat a tocar mentre no els paguin el que els deuen. “Entenem que els ajuntaments han de gastar-se els recursos públics en coses més indispensables, però no podem acceptar de cap manera que se'ns deguin diners durant tant de temps”, lamenta Reig, que sap les problemàtiques dels consistoris, ja que és regidor de Tortellà.
Les pirotècnies, molt perjudicades
Una festa major com Déu mana s'ha de tancar amb un bon castell de focs, s'ha dit sempre. L'afirmació continua sent vàlida, però amb matisos. I si no, que ho preguntin a la pirotècnia Igual. “A Catalunya hem perdut un 15% de facturació en els darrers anys”, afirma Pere Casals, directiu de la històrica empresa, amb 130 anys d'experiència. La majoria d'ajuntaments que en són clients habituals han optat per reduir la durada de l'espectacle o bé eliminar-ne algun, i alguns, per no fer focs. El gros de la clientela són poblacions petites i mitjanes on se solen gastar entre 5.000 i 10.000 euros. “Som conscients que els ajuntaments tenen altres prioritats, i mirem d'ajustar-nos”, assegura Casals, que –com els músics– es queixa dels deutes acumulats.
Algunes empreses del sector tenen serioses dificultats per sobreviure i Igual en seria una si no treballessin molt a fora. “Si encara continuem és gràcies a la facturació a l'estranger”, diu Casals. Com que la facturació a Catalunya es concentra a l'estiu, l'estratègia és treballar als estius de l'hemisferi sud. Els focs de l'últim cap d'any de Rio de Janeiro, per exemple, els van fer ells.