la CRÒNICA
El llegat indià es manté a la Torre
va recordar
que cal mantenir
les tradicions
La història de catalans que van anar a fer fortuna a les Amèriques és d'aquelles que els avis expliquen als seus néts com si d'un conte d'aventures es tractés. Són records llunyans d'una època passada que moltes vegades no acabem de conèixer del tot bé o que, fins i tot, ignorem completament, però a Torredembarra s'esforcen per mantenir vives les tradicions. Durant la festa major de Santa Rosalia, que se celebra aquests dies en aquest municipi costaner del Tarragonès, les dones encara reben el dot. Això és gràcies a l'herència de l'indià Antoni Roig, que en morir va deixar un llegat per als infants perquè poguessin rebre una bona educació i diners per a les donzelles de famílies pobres de la localitat, i encara ara es manté viu. El patronat que porta el nom d'aquest torrenc que va traspassar l'Atlàntic a final del s. XIX organitza cada any un acte institucional per donar el dot a les dones que s'han casat entre el 16 de juliol de l'any anterior i el 15 de juliol del present.
Diumenge es van obrir les portes de l'antiga escola Roig, seu del patronat, i les senyores, acompanyades dels seus recents marits, van rebre la simbòlica xifra de 4,51 euros i una medalla d'or. Aquests diners avui en dia signifiquen poca cosa, però en els seus orígens a les joves que es casaven se'ls donaven 700 pessetes, que eren suficients per moblar de nou la casa o fer el tan desitjat viatge de noces. Antoni Roig va néixer el 1817 i va morir el 3 de juliol de 1878. Des de llavors i fins ara s'ha volgut mantenir aquesta tradició, tal com va explicar l'alcalde i també president del patronat, Daniel Masagué, tot i que ara les dones casades ja no cal que siguin pobres, sinó només que siguin nascudes a la localitat i que sol·licitin rebre el dot. El màxim responsable del consistori torrenc va fer referència a l'evolució de la societat des dels temps de l'indià Antoni Roig, però va ressaltar la necessitat de mantenir vives les arrels i va afegir que són les dones que es casen les que permeten que any rere any se segueixi fent aquest acte, que s'ha realitzat de manera continuada en el temps, tot i que els darrers anys s'ha volgut potenciar encara més.
En l'acte, que va tenir lloc a la sala noble del patronat, havien de ser un total de vuit esposes les que rebessin el dot, tot i que hi va haver algunes absències. La sala, obra de l'artista Josep Folch, està pintada amb al·legories a les diferents ciències i hi ha qui diu que té símbols maçons.