MEDI AMBIENT
Tret de sortida a una temporada de bolets menys generosa
Creixeran unes 84.000 tones de bolets, enfront les 132.000 de la tardor passada
Al Ripollès i al Berguedà ja s'han plegat ceps, rossinyols i camagrocs
Quan falten poques setmanes per a l'entrada de la tardor, els bolets ja han començat a treure el cap en alguns boscos. Els càlculs del Centre Tecnològic Forestal (CTF) indiquen que hi creixeran unes 84.000 tones de bolets, entre 60 i 80 quilos per hectàrea. La tardor passada va ser excepcional arreu i es van produir 132.000 tones de bolets. Després d'alguns anys on els cistells sovint tornaven buits, l'alegria micològica va tornar a zones com el prelitoral tarragoní i la plana de Lleida. Enguany, la collita no es presenta tan esplèndida, però està per sobre la mitjana de les últimes 16 temporades (55.200 tones).
Irregularitat
Les pluges de final de juliol i primer d'agost han estat generoses als boscos del Pirineu i el Prepirineu. Així, al Ripollès i al nord del Berguedà ja s'han collit ceps, rossinyols, camagrocs i algun rovelló. Per contra i malgrat que enguany de pluja en van sobrers, a la Vall d'Aran encara no se'n veuen. “Perquè creixin, a més d'aigua, són decisives la temperatura, la relació amb l'arbre i altres factors que segurament encara no coneixem”, argumenta Juan Martínez de Aragón, enginyer de Forest i investigador del CTF. Les pluges d'aquesta setmana al Solsonès, on han caigut entre 27 i 100 l/m2, poden donar fruit en uns 21 dies. Ara bé, aquesta regla que coneix tot bon boletaire es truncarà si no plou setmanalment, perquè al bolet li cal regularitat d'aigua.
Els càlculs del CTF es fonamenten en prediccions meteorològiques a llarg termini. Malgrat que el vent i les temperatures elevades podrien paralitzar o retardar la fructificació, “tot indica que la tardor serà una mica més plujosa i fresca que els últims anys, especialment al Pirineu, on podria ploure un 10% més”, assenyala Martínez. Per contra, al Prepirineu plouria per sobre la mitjana cap a final de setembre, però menys a l'octubre i novembre. On les coses es torcen una mica és al prelitoral: un temps una mica més sec de l'habitual complicarà el brotar micològic.
Més rovellons
Per espècies, “és molt difícil concretar, perquè cada bolet demana unes condicions diferents”. Ara bé, sembla que serà un bon any per al més popular, el rovelló. La mitjana és d'entre 1,5 i 3 kgr/ha. Les pluges de setembre i octubre en seran decisives i es compta amb una producció d'entre 2 i 4 quilos.
LA XIFRA
LA XIFRA
Models matemàtics per fer les previsions de collita
Com se sap quants bolets creixeran als boscos? Sembla una tasca impossible, però, com totes les previsions científiques, aquestes també es regeixen per un treball sistematitzat que té en compte diversos factors.
El Centre Tecnològic Forestal treballa amb mitjanes calculades a partir de models matemàtics de producció micològica. S'obtenen amb les dades aportades en 16 anys de mostrejos a parcel·les distribuïdes pels boscos. Els models tenen en compte el tipus de bosc, la variabilitat de la producció i les necessitats de cada espècie per fructificar. Per acabar de traçar la previsió, cal sumar-hi les temperatures i l'aigua caiguda abans de l'inici de la temporada i, naturalment, les prediccions meteorològiques a llarg termini.