Societat

MEDI AMBIENT

Tret de sortida a una temporada de bolets menys generosa

Creixeran unes 84.000 tones de bolets, enfront les 132.000 de la tardor passada

Al Ripollès i al Berguedà ja s'han plegat ceps, rossinyols i camagrocs

Quan falten poques setmanes per a l'entrada de la tardor, els bolets ja han començat a treure el cap en alguns boscos. Els càlculs del Centre Tecnològic Forestal (CTF) indiquen que hi creixeran unes 84.000 tones de bolets, entre 60 i 80 quilos per hectàrea. La tardor passada va ser excepcional arreu i es van produir 132.000 tones de bolets. Després d'alguns anys on els cistells sovint tornaven buits, l'alegria micològica va tornar a zones com el prelitoral tarragoní i la plana de Lleida. Enguany, la collita no es presenta tan esplèndida, però està per sobre la mitjana de les últimes 16 temporades (55.200 tones).

Irregularitat

Les pluges de final de juliol i primer d'agost han estat generoses als boscos del Pirineu i el Prepirineu. Així, al Ripollès i al nord del Berguedà ja s'han collit ceps, rossinyols, camagrocs i algun rovelló. Per contra i malgrat que enguany de pluja en van sobrers, a la Vall d'Aran encara no se'n veuen. “Perquè creixin, a més d'aigua, són decisives la temperatura, la relació amb l'arbre i altres factors que segurament encara no coneixem”, argumenta Juan Martínez de Aragón, enginyer de Forest i investigador del CTF. Les pluges d'aquesta setmana al Solsonès, on han caigut entre 27 i 100 l/m2, poden donar fruit en uns 21 dies. Ara bé, aquesta regla que coneix tot bon boletaire es truncarà si no plou setmanalment, perquè al bolet li cal regularitat d'aigua.

Els càlculs del CTF es fonamenten en prediccions meteorològiques a llarg termini. Malgrat que el vent i les temperatures elevades podrien paralitzar o retardar la fructificació, “tot indica que la tardor serà una mica més plujosa i fresca que els últims anys, especialment al Pirineu, on podria ploure un 10% més”, assenyala Martínez. Per contra, al Prepirineu plouria per sobre la mitjana cap a final de setembre, però menys a l'octubre i novembre. On les coses es torcen una mica és al prelitoral: un temps una mica més sec de l'habitual complicarà el brotar micològic.

Més rovellons

Per espècies, “és molt difícil concretar, perquè cada bolet demana unes condicions diferents”. Ara bé, sembla que serà un bon any per al més popular, el rovelló. La mitjana és d'entre 1,5 i 3 kgr/ha. Les pluges de setembre i octubre en seran decisives i es compta amb una producció d'entre 2 i 4 quilos.

LA XIFRA

3.600
tones de rovellons
és la producció de rovellons prevista per enguany. Se'n faran entre 2 i 4 quilos per hectàrea.

LA XIFRA

50
per cent dels bolets
són comestibles. D'aquesta xifra, sols la meitat són espècies considerades comercials.

Models matemàtics per fer les previsions de collita

Com se sap quants bolets creixeran als boscos? Sembla una tasca impossible, però, com totes les previsions científiques, aquestes també es regeixen per un treball sistematitzat que té en compte diversos factors.

El Centre Tecnològic Forestal treballa amb mitjanes calculades a partir de models matemàtics de producció micològica. S'obtenen amb les dades aportades en 16 anys de mostrejos a parcel·les distribuïdes pels boscos. Els models tenen en compte el tipus de bosc, la variabilitat de la producció i les necessitats de cada espècie per fructificar. Per acabar de traçar la previsió, cal sumar-hi les temperatures i l'aigua caiguda abans de l'inici de la temporada i, naturalment, les prediccions meteorològiques a llarg termini.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Primer niu de tortuga careta de la temporada en una platja de Tarragona

tarragona
Medi ambient

Una desena d’informadors ambientals controlaran l’accés de paratges tarragonins i ebrencs

aiguamúrcia

Barcelona construirà prop de 1.900 pisos públics en solars cedits pel Consorci de la Zona Franca

Barcelona
Olot

Lluís Riera presenta a Can Fontfreda el seu últim poemari

Olot

Els 40 anys d’història de Ràdio Salt seran els protagonistes del pregó de la Festa Major

SALT
economia

Girona assoleix una xifra rècord d’ocupació

girona
Societat

Denuncien un any d’impunitat pel cas d’infiltració policial

girona
Ciència

Mor Bengt Samuelsson, Nobel de Medicina (1982) i pare dels antiinflamatoris

societat

Desallotgen un bloc de quatre pisos de Badalona per risc de col·lapse després de l’aparició d’una esquerda

Badalona