Societat
Aprendre des dels grans de raïm
Els alumnes de Vall-llobrega surten a veremar cada any com a treball escolar
Segueixen tot el procés al celler Can Sais
Molta gent diu que la seva escola ha estat el carrer, el contacte diari amb la realitat els ha anat formant. Un pensament que defensa la comunitat educativa de l'escola de Vall-llobrega, encara que sigui com a complement. Per això, des del seu inici, cada any, els alumnes van a fer la verema en alguna vinya del municipi.
El primer any, els 11 alumnes del centre van veimar en una vinya d'un particular, que ho va plantejar com alternativa escolar. I des de llavors s'ha anat incrementant el nombre d'alumnes i els coneixements de la verema, amb tot el procés fins arribar a l'elaboració del vi. Això ha estat possible des que la tasca educativa es fa al celler Can Sais, l'únic que hi ha al poble i que funciona des del segle XVII, encara que ara s'ha adequat a les noves realitats amb la implicació dels germans Carles i Marta Arenas.
Aquest any, davant dels 126 alumnes del centre, on hi ha alumnes de P3 a cinquè de primària, l'acció de la verema i el coneixement del territori s'ha fet en dos torns. El primer torn es va fer dijous, amb la presència dels alumnes de P4 i P5 i els de primer i segon de primària. I divendres, la resta, amb la presència dels més grans i els més petits. Els alumnes, que van a peu fins a la vinya, van rebre uns primers coneixements del que anaven a fer i tot el que representava. A partir d'aquí, a tallar, amb l'ajuda de les tisores, els raïms dels ceps i a dipositar-los en caixes. En aquests dos dies, els alumnes, que han dedicat prop d'una hora, han recollit més de 400 quilos de raïms. Acabada la feina, els escolars esmorzen i tenen el privilegi de poder menjar raïms directament de la pròpia vinya. “Els nens s'ho han passat la mar de bé”, va dir la directora, Laura Vilà, que va voler deixar clar que el tema es continua a l'escola, i esperant poder anar un altre dia a veure el celler i veure com es fa el most i com es converteix en vi.