Societat

barcelonès

Arxiven la causa contra un arquitecte pel cas Pretòria

El magistrat de l'Audiencia Nacional no considera provat que Lluís Falcón formi part de la trama de corrupció urbanística

El fiscal també descarta l'associació il·lícita de l'exarquitecte en cap de Santa Coloma

El magistrat de l'Audiencia Nacional Pablo Ruz ha arxivat la causa contra l'exarquitecte en cap de l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet Lluís Falcón, al qual se li imputa el cas Pretòria, ja que considera que no hi ha prou indicis per continuar acusant-lo d'un delicte d'associació il·lícita.

Falcón és la primera persona alliberada de responsabilitats en el cas d'aquesta suposada trama de corrupció urbanística, que el desembre del 2009 va esquitxar una desena d'imputats més, com ara l'aleshores alcalde colomenc, el socialista Bartomeu Muñoz; el suposat cervell de la trama, Luis Garcia, Luigi; els exalts càrrecs de CiU Lluís Prenafeta i Macià Alavedra, i empresaris i càrrecs de Badalona i Sant Andreu de Llavaneres.

En la resolució, dictada dilluns passat, el jutge s'adhereix a la tesi del fiscal, el qual declara: “No pot afirmar-se que els vincles de Lluís Falcón amb altres imputats en aquesta causa vagin més enllà del que pogués derivar-se de la seva activitat professional com a arquitecte i funcionari de l'Ajuntament colomenc, sense apreciar-se en la seva conducta, en el temps investigat, dades o indicis que permetin concloure la seva presumpta comissió del delicte d'associació il·lícita” que se li imputava.

Contra el sobreseïment parcial de la causa amb relació a Falcón, s'hi pot recórrer, tot i que sembla difícil que prosperi algun recurs perquè el ministeri fiscal hi està d'acord. L'Ajuntament de Santa Coloma ja ha anunciat que no hi recorrerà.

En la providència, el jutge Ruz exposa que, després de les investigacions practicades en l'anomenada operació Pallaresa, “no es pot concloure amb una mínima solidesa indiciària que el senyor Falcón hagi actuat d'acord amb el propòsit de servir els fins dels principals imputats, Luis Garcia Sáez i Bartomeu Muñoz, sense perjudici –afegeix el jutge– que amb la seva actuació hagi pogut coadjuvar els interessos de tots dos, però no consta suficientment acreditat que la seva actuació hagi estat dirigida a tal propòsit”.

Luigi, un comissionista

Quant a Luigi, l'exarquitecte en cap va admetre al jutge que “era un comissionista de promotors immobiliaris i que com a tal hi tenia relació”. D'aquesta relació, el jutge afirma que “tampoc se'n deriva cap responsabilitat penal”. El magistrat també subscriu l'argument de la defensa de Falcón que de la seva actuació professional “tampoc s'ha derivat cap perjudici econòmic per a l'Ajuntament en l'operació Pallaresa”.

Pel que fa a les sospites que Falcón podia haver afavorit una empresa indicada per Luigi en el projecte Ciba 3, el jutge detalla que “han quedat desvirtuades” ara amb l'informe dels pèrits de la Intervenció General de l'Estat, que posen de manifest “la inexistència d'operacions irregulars”, en aquest projecte immobiliari previst a la façana del riu Besòs.

L'Ajuntament “se n'alegra”

L'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, on Lluís Falcón exercia d'arquitecte en cap fins poc després que esclatés el cas Pretòria, va assegurar ahir que “s'alegra per la no-imputació de Falcón en la causa penal”. El govern municipal (PSC, ICV-EUiA i CiU) va voler reiterar, un cop més, “la màxima confiança en la justícia” i va anunciar que dóna per bona la decisió del jutge de l'Audiencia Nacional i que, per tant, no recorrerà contra seva resolució.

El que tampoc no farà el consistori colomenc, segons van informar ahir fonts municipals, és readmetre per voluntat pròpia Lluís Falcón, que va ser acomiadat el juliol del 2010 per la seva imputació. “Hi ha dues sentències que ratifiquen que l'acomiadament de Lluís Falcón és procedent”, assenyalen les mateixes fonts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.