Menys rovellons a les botigues, i el doble de cars que la temporada passada
La mala anyada també afecta els països de l'Est, d'on provenen habitualment
El preu d'un quilo de rovellons oscil·la entre els 31 i els 58 euros als mercats del país
Els rovellons no sols van buscats al bosc. Als mercats, també. Normalment, els majoristes confien en les importacions centreeuropees i franceses. Un paradista de la Boqueria que ahir venia bolets dels Alps ha explicat: “De fet, de rovelló català, només n'hi ha per als quatre que surten el diumenge a buscar-ne. El problema és que als països de l'Est tampoc ha plogut i no n'hi ha.” La inexistència d'una llotja que en reguli els preus ocasiona sempre grans diferències. No obstant això, aquest any l'escassetat d'importacions ha fet que se'n dispari el preu. A Mercabarna, els rovellons es venen a 40 euros el quilo als majoristes, cosa que va desanimar molts compradors.
Al Mercat Central de Tarragona, ahir era el primer dia que venien bolets i sols en dues parades. Es cotitzaven a 58 euros el rovelló i 48 el pinetell. A les botigues del voltant, ni un. Al mercat de Tortosa anaven més barats, però igualment a preus prohibitius: 42 euros, versus un màxim de 18 euros la temporada passada. A Mataró no hi ha rovellons. Les parades dels mercats només oferien rossinyols. Els venedors asseguren: “És un dels pitjors anys. Si no hi ha un miracle, serà difícil.” Algunes fruiteries del mercat de la Independència de Terrassa tenien a la venda camagrocs i rossinyols, però, de rovellons, res de res. Vicenç Ràmia, president de l'Associació de Majoristes de Mercavallès, explicava que no han arribat rovellons “ni per a mostra. Ni d'autòctons ni de l'estranger”. Tampoc hi havia cap parada amb rovellons al mercat Maignon de Badalona. Tradicionalment, la primera botiga a tenir-ne és Can Cuevas, i allà, sí, però a 31,6 euros. L'any passat a hores d'ara, vorejaven els 16 euros. El panorama era similar al mercat de Vilanova i la Geltrú: rovellons francesos a 35 euros. Si el temps no hi posa remei, enguany, de bolets a taula, pocs.
(Informació elaborada per: Carles Aluju, Lluís Arcal, Anna Ballbona, Jordi Gonzalo, Míriam Delamo, Lourdes Moreso i Azahara Palomares).
Varietats primaverals congelades i rossinyols russos
A Natura Bolets SL en saben força, de males anyades. El 2004, quan aquesta empresa de l'Alt Urgell va obrir portes, no hi va haver gènere. Tres anys després, tampoc. Es dediquen a la comercialització, tot l'any, de bolet fresc collit a la comarca i a les muntanyes del voltant. Tot i tenir una parada al mercat de la Seu, el principal client és la restauració. En una temporada mitjana, netegen uns 250 quilos de bolets diaris.
Aquest any, es podria repetir una altra mala anyada, però la propietària, Enriqueta Bullich, no és del tot pessimista. “El temps podria canviar i som a temps de collir fredolics i llenegues, perquè a l'alta muntanya no està tan sec com diuen.” Ara, en fresc, treballen amb camagroc autòcton i rossinyol importat de Rússia. França i els països de l'Est, que cada any abasteixen els mercats catalans amb els seus bolets, enguany també tenen poc gènere. Natura Bolets treballa ara amb llenegues, ceps, carreretes i murgues congelats des de la primavera passada.