Societat

L'Institut dels Drets Humans diu que les lleis òmnibus suposen una “regressió”

La institució menciona l'accés al sistema sanitari o a l'habitatge com a alguns dels àmbits que han patit un retrocés

Critica també la tramitació per la via d'urgència, que considera que no ha permès una participació suficient dels agents socials

L'Institut de Drets Humans de Catalunya (IDHC) considera que les lleis òmnibus suposen una “regressió” en drets humans. En concret, des de la institució s'assegura que “es posen en perill drets socials bàsics” com l'accés al sistema sanitari, a l'habitatge o la protecció del medi ambient.

L'Institut ha elaborat un informe en què, per exemple, s'afirma que el fet de limitar l'accés al sistema sanitari a un empadronament mínim de sis mesos suposaria discriminació per raó de nacionalitat. En medi ambient, es considera que el paquet òmnibus implicarà creixents graus d'impunitat en el respecte a les lleis ambientals. També s'especifica que es produeix un retrocés en el reconeixement de l'habitatge com a dret social.

En un comunicat, l'IDHC afirma a més que el procés suposa “un atac al dret de participació política”, reconegut en l'article 21 de la Declaració Universal de Drets Humans, perquè es va tramitar per la via d'urgència i es van establir uns temps “insuficients” per a la intervenció dels agents socials. L'IDHC ha advertit, finalment, que les institucions públiques del país “no estan per sobre del marc constitucional, estatutari i internacional que estableix l'estàndard mínim de drets humans que cal reconèixer, protegir i garantir”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.