Societat

Indignats

L'esperit del 15-M de Madrid s'estén pels cinc continents

Ciutadans de tot el món surten al carrer per exigir un canvi global i una democràcia autèntica

Clam mundial per “un canvi global”: “Res a perdre, tot per guanyar”

Centenars de milers de persones de totes les edats i condicions van demanar ahir una sortida social a la crisi. “Indignats” de més de 950 ciutats en gairebé 100 països van participar en la protesta global del 15-O. La convocatòria s'havia fet el 30 de maig a través d'internet per reclamar un canvi democràtic a tot el món i protestar contra l'elit política i econòmica. La jornada de protesta es va realitzar amb relativa calma i la violència només va ser protagonista a Roma, on uns 200 encaputxats van provocar greus disturbis. A Madrid, on va néixer el moviment 15-M fa cinc mesos, milers de persones van tornar a omplir la Puerta del Sol.

Bilbao

Milers de persones van sortir als carrers de la capital biscaïna per adherir-se la convocatòria mundial i exigir un canvi global. A més de Bilbao, els “indignats” del País Basc també van fer sentir la seva veu a la capital de Guipúscoa, Sant Sebastià, i d'Àlaba, Vitòria.

Sevilla

Unes 30.000 persones de totes les edats, però principalment gent jove, van donar suport a la convocatòria amb el lema “Units per un canvi global”. Durant la marxa es van poder sentir consignes com ara “Ho anomenen democràcia i no ho és”. Al final de la marxa un portaveu del moviment 15-M va llegir un manifest.

Lisboa

Desenes de milers de persones van respondre a la crida del moviment dels “indignats” contra el funcionament del sistema en l'àmbit polític i econòmic.

Munic

Un total de 40.000 persones es van manifestar a Munic, al sud d'Alemanya; Hamburg, al nord del país; Leipzig, a l'est, i Colònia, a l'oest, segons dades facilitades pel moviment antiglobalització ATTAC, que va considerar un “èxit rotund” el fet que, més enllà de les capitals política i banquera –Berlín i Frankfurt, respectivament–, les protestes s'estenguessin a les ciutats rellevants del país.

Ljubljana

Milers de persones van sortir al carrer d'aquesta ciutat, i també a Maribor i Koper, per reclamar un canvi del sistema econòmic amb pancartes en què es podien llegir lemes com ara “Política + capital = la nostra misèria”. Alguns dels manifestants també van reclamar un boicot ciutadà en les pròximes eleccions del 4 de desembre.

Zagreb

A la capital de Croàcia, la manifestació va tenir mig miler de participants, entre els quals hi havia membres de diversos sindicats de treballadors. Entre altres protestes, els organitzadors de la manifestació a Zagreb van denunciar que els partits polítics serveixen els interessos de les grans empreses i no pas els dels ciutadans. Split, Rijeka i Pula van ser les altres tres ciutats croates en què van tenir lloc ahir protestes contra el capitalisme.

Belgrad

A la capital de Sèrbia, els manifestants es van reunir a la cèntrica plaça Nikola Pasic amb el lema “Fem sentir la nostra veu contra l'aliança de polítics, banquers, oligarques i grans empreses”.

Sarajevo

La capital de Bòsnia i Hercegovina també va ser escenari de protestes contra el sistema, tot i que no hi va haver una participació massiva com les que es van registrar a Podgorica (Montenegro) i Skopje (Macedònia).

Dublín

La seu del Ministeri d'Economia irlandès, al centre de Dublín, va ser l'escenari triat pel mig miler de manifestants que es van concentrar ahir en la jornada global de protesta a Irlanda. A Dublín hi ha aquests dies representants de la troica (FMI, BC i UE), que analitzen els progressos que fa la república després del rescat de l'any passat. Els anticapitalistes cridaven contra les dures restriccions imposades al país. No hi va haver incidents seriosos.

Ginebra

Unes 300 persones es van concentrar a la plaça de les Nacions Unides, on van estendre un gran mural blanc perquè els manifestants expressessin la seva indignació.

Buenos Aires

Liderats per un estudiant francès que va decidir establir-se en aquesta ciutat, la versió argentina dels “indignats” es va concentrar davant del Parlament amb el lema “Democràcia ja!”.

São Paulo

Un centenar de persones van celebrar aquesta jornada mundial d'indignació amb una acampada.

Santiago de Xile

A la capital xilena, també van sortir al carrer, en un moment en què els carrers són escenari de protestes estudiantils.

Jerusalem

Els “indignats” israelians van aprofitar la cita per fer una crida a la població perquè participi en la vaga general convocada el dia 1 de novembre, ja que consideren insuficients els canvis proposats pel govern per millorar l'accés a l'habitatge i el nivell de vida de la població.“Estem fent una crida a la gent perquè s'agafi el dia lliure el dia 1 de novembre, perquè no ens escolten”, va dir Stav Shaffir, una de les portaveus del moviment social.

Hong Kong

Més de 200 persones es van manifestar al districte financer, hi van plantar tendes i hi van passar la nit. Els “indignats” van cridar lemes anticapitalistes i van denunciar la diferència creixent entre rics i pobres a la ciutat i les dificultats per accedir a un habitatge a causa de l'especulació immobiliària que viu la regió.

Taipei

Unes 500 persones segons els organitzadors, i un centenar segons altres fonts, es van reunir i van ocupar el vestíbul del gratacels icònic de la capital de Taiwan, el 101, seu del Taiwan Stock Exchange. Els “indignats” taiwanesos es van estirar i van seure a terra, i estaven decidits a passar-hi la nit.

Seül

Representants de més de trenta moviments i grups socials es van concentrar davant de la seu dels Serveis de Supervisió Financera de la capital sud-coreana. Entre els manifestants hi havia molts activistes amb les màscares ja simbòliques del moviment dels “indignats” i, sota una pluja intensa, l'eslògan més sentit era el de “Nosaltres som el 99%”, famós en el moviment nord-americà. Una altra marxa va tenir lloc al centre de la ciutat, però un gran desplegament de policia amb impermeables grocs la va desfer.

Manila

La marxa va prendre un caràcter antiamericà. Un centenar de persones d'una coalició d'esquerres es van concentrar davant de l'ambaixada dels EUA en contra de la presència al país de tropes nord-americanes. Alguns dels eslògans més sentits van ser “Que caigui l'imperialisme nord-americà” i “Les Filipines no estan a la venda”.

Wellington

Uns 500 manifestants van protestar en aquesta ciutat de Nova Zelanda. També es van concentrar a Auckland, Dunedin i New Plymouth.

Sidney

Els manifestants van emular l'acció d'Ocupa Wall Street al centre financer de Nova York i la dels “indignats” espanyols per protestar contra la crisi econòmica. Unes dues-centes persones han decidit quedar-se a dormir durant un temps indefinit davant del Banc de la Reserva d'Austràlia.

Aquesta informació ha estat elaborada per

Quim Aranda, Vicenç Batalla, Pau Bori, Natàlia Boronat, Albert Bretcha, Laia Gordi, Montse Oliva, Federico Rivas Molina, Albert Segura, Gemma C. Serra, Dani Triadó.

Més informació a

SOCIETAT

LA XIFRA

100
països,
aproximadament, de tot el món van participar ahir en la protesta per exigir un canvi global.

LA DATA

15.03.11
Neix a Madrid
el moviment dels “indignats”, conegut com a 15-M, que s'ha estès arreu del món.

LA FRASE

Aquest moviment no és la destrucció de la llei, sinó la construcció de la llei
Julian Assange
Fundador de Wikileaks

Comprensiu amb el malestar dels joves

El president designat del Banc Central Europeu i responsable del Banc d'Itàlia, Mario Draghi, es va mostrar ahir, coincidint amb les protestes, comprensiu amb el malestar dels joves que integren aquest moviment. “Si nosaltres estem enfadats per la crisi, imagineu-vos ells, que són joves i no tenen perspectives”, va dir Draghi, que és precisament l'objectiu dels “indignats” del seu país. A Itàlia, s'anomenen “Draghi [dracs] rebels”, amb referència al nom del president del Banc d'Itàlia. “Sé que donen la culpa a les finances. Els entenc. Han esperat tant... Nosaltres a la seva edat no vam haver d'esperar tant”, va dir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Societat

Només un 27% dels municipis han fet el cens sobre l’amiant, segons el Síndic de Greuges

Barcelona
Medi ambient

Neixen sis pollets de corriol camanegre a la platja de Tamarit

Tarragona
Societat

Tanca temporalment la biblioteca Gabriel García Márquez per reparar “desperfectes”

Barcelona
judicial

Amnistiats els exregidors de Pineda condemnats per coaccions a un hoteler l’1-O

barcelona
societat

Presenten onze denúncies contra apartaments turístics il·legals a Tarragona

Tarragona
CULTURA

El Festival Mar d’Estiu es farà al Torrentó de Can Gelat de Santa Susanna

PINEDA / SANTA SUSANNA
societat

La Paeria aposta per a la millora de la gestió de les colònies de gats comunitaris

Lleida
Societat

Voluntaris treballen a Envall per a recuperar el poble

Envall

Manu Guix tanca la Festa Major amb un concert a l’Aplec de l’Amor

BLANES