Un impuls al territori
Diverses entitats de la societat civil tarragonina han celebrat els darrers dies l'elecció de la ciutat com a seu dels Jocs Mediterranis, però demanen rigor a l'hora de gestionar la injecció econòmica que suposarà
Els altres municipis que formen part de la candidatura esperen beneficiar-se'n també, especialment en l'àmbit turístic
Moltes subseus
esperen atreure també més visitants gràcies a l'organització dels Jocs
La designació de Tarragona com a seu dels Jocs Mediterranis del 2017 ha provocat en els darrers dies un continu degoteig de missatges de felicitació des dels diferents racons del Camp de Tarragona, un territori que veu amb esperança la injecció econòmica que suposarà aquesta competició esportiva, i que es repartirà entre la seu principal i les dotze subseus, deu de les quals dins de la demarcació tarragonina. Els 130 milions d'euros d'inversió previstos en nous equipaments esportius i en reformes dels ja existents i els mil milions d'euros i 7.000 llocs de treball que els responsables de la candidatura han sostingut aquests mesos que comportarà l'organització dels Jocs, són un horitzó llaminer en ple context de crisi econòmica, tot i que moltes veus adverteixen, precisament, de la necessitat de fer-ne una gestió eficaç per assolir els objectius.
Satisfacció a la ciutat
La societat civil tarragonina és un dels àmbits on més s'ha deixat sentir l'alegria per la designació, feta pública dissabte passat a Mersin (Turquia). La Cambra de Comerç de Tarragona ha qualificat aquest fet de “fita històrica per la ciutat i la seva àrea d'influència”, i el seu president, Albert Abelló, va subratllar que la “projecció i promoció internacional” serà “fonamental” també en l'aspecte econòmic i empresarial. “Ens injectarà una dosi d'optimisme i il·lusió que també necessitem per tirar endavant”, va afegir Abelló, que va alertar de la necessitat “d'aprofitar molt bé cada euro que s'inverteixi” i d'afrontar el treball amb “responsabilitat, generositat, realisme i sentit comú”. La Cambra de Comerç de Reus, per la seva banda, va centrar-se en la importància de la designació a l'hora de “revertir l'actual situació econòmica”. El seu president, Isaac Sanromà, aposta també per gestionar els recursos vinculats a l'organització de l'esdeveniment amb “contenció i una correcta administració”.
La Universitat Rovira i Virgili és una altra de les entitats de la ciutat que s'han sumat a les celebracions, i han considerat els Jocs Mediterranis del 2017 “un repte i una oportunitat” per a la ciutat. Les felicitacions han arribat fins i tot des de l'esfera religiosa, i l'arquebisbat de Tarragona va rebre dissabte la bona notícia fent sonar el toc de festa a les campanes de la Catedral. L'ens va considerar que l'organització dels Jocs convertirà Tarragona en “un signe de pau”.
Les subseus, partícips
Les reaccions també han estat múltiples des de les deu subseus que Tarragona 2017 tindrà dins del Camp de Tarragona, i que seran Cambrils, Calafell, Constantí, el Vendrell, la Selva del Camp, Reus, Salou, Valls, Vila-seca i Torredembarra. A aquestes cal sumar-hi dues subseus més que es localitzaran a la demarcació de Barcelona: Castelldefels, on se celebraran les proves de piragüisme i rem al Canal Olímpic; i el Reial Club de Polo de Barcelona, reservat per a la hípica.
Tot i la històrica rivalitat entre Tarragona i Reus, l'alcalde reusenc, Carles Pellicer, va ser un dels primers a felicitar Tarragona, i va destacar la implicació de la capital del Baix Camp (que serà seu de les proves d'handbol i futbol) en la candidatura. “Tarragona lidera un projecte d'abast territorial que ha sabut aprofitar la gran oportunitat de posar d'acord tots els agents implicats en un objectiu comú”, va celebrar Pellicer.
A Cambrils (que acollirà les proves de judo, karate i tir amb arc), l'alcaldessa Mercè Dalmau va celebrar l'elecció, però va demanar “seny” a l'organització a l'hora de posar en marxa les inversions. Dalmau va destacar també la importància de formar part d'aquesta iniciativa en la promoció turística de la població. Un altre municipi de gran tradició turística, Salou, també va rebre la notícia amb l'esperança que sigui un impuls a l'afluència de visitants i, especialment, dins de la voluntat d'aquesta població de certificar-se en turisme esportiu. Salou serà subseu de triatló, vela i vòlei platja, tot i que l'alcalde, Pere Granados, encara alberga esperances de poder a collir també proves d'handbol femení. A la veïna Vila-seca (que acollirà les proves de petanca, lluita lliure i grecoromana i ciclisme), l'alcalde i també president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, va destacar l'èxit que ha suposat per al territori treballar “en la direcció adequada, amb la unitat de criteri necessària i fent un escorç amb el mateix entusiasme”.
Al Baix Penedès, les dues subseus seran el Vendrell (futbol i boxa) i Calafell (esgrima, tennis de taula i futbol). L'alcalde del Vendrell, Benet Jané, va assegurar que assumirà aquest repte amb un “gran sentiment de responsabilitat”. A Calafell, l'alcalde, Joan Olivella, ha celebrat que els Jocs “significaran la projecció de Calafell a tot el món”.
La incògnita interna
Però els comunicats de valoració on més persones han intentat llegir entre línies són els dels dos principals partits a l'oposició a l'Ajuntament de Tarragona, CiU i PP, que tindran un pes específic en el disseny del comitè organitzador, ja que el govern municipal del PSC està en minoria. Tots dos grups han defensat aquests darrers anys la necessitat de rellevar Mario Rigau al capdavant del Tarragona 2017 després de les sospites d'una gestió irregular. De moment, tan sols CiU va apuntar dissabte passat la necessitat d'una “renovació profunda”.