Societat

Societat

El Carrilet torna a Olot

La locomotora que va fer l'últim viatge fins a Girona l'any 1969 es podrà veure aquest novembre al pati de la residència del Tura, amb motiu del centenari de l'arribada del tren

Amics del Tren organitza diversos actes

La 22 torna a Olot cinquanta-dos anys després d'haver-ne marxat. És la locomotora que va fer l'últim viatge entre la capital garrotxina i Girona l'any 1969 i que, a partir del 3 de novembre, els olotins i tothom qui vulgui podrà tornar a veure al pati de la residència del Tura, al Casal Marià, amb motiu de la commemoració del centenari de l'arribada del tren a Olot, el 14 de novembre del 1911. Aquesta locomotora era de l'Ajuntament d'Olot, i gràcies a un conveni amb Ferrocarrils de la Generalitat es va restaurar, i durant anys ha tingut un ús turístic a Monistrol de Montserrat. Fins i tot, en alguns ocasió, hi ha hagut expedicions organitzades pel govern local per fer-hi un viatge. Ara, l'Ajuntament vol iniciar els tràmits per tornar-la a tenir a Olot. Hi ajuda el fet que està en desús en un magatzem de Monistrol de Montserrat i, sobretot, la commemoració del centenari. L'Ajuntament ja té dos cotxes o vagons de l'antic Carrilet en uns coberts de les Mates. La restauració d'aquests vagons i la necessitat de trobar un espai adient d'exposició a la ciutat, però, són els obstacles que en època de vaques magres ha de salvar l'Ajuntament per fer realitat aquest projecte.

L'Associació Amics del Tren Olot-Girona organitza un variat programa d'actes commemoratius durant tot el novembre amb la col·laboració i el suport de l'Ajuntament d'Olot, i amb el suport també del Consell Comarcal de la Garrotxa i el Consorci de les Vies Verdes de Girona. De fet, la celebració va començar ahir amb l'obertura de la setena edició de la Setmana del Tren a Catalunya i la inauguració a Can Trincheria de l'exposició 100 anys de l'arribada del tren a Olot, la presentació de la maqueta de l'estació olotina en H0m (escala 1:87) i els tastets commemoratius del menú que Cuina Volcànica ha elaborat per a l'ocasió i que presenta el dia 14. Del programa, en destaca la presentació a peu de la locomotora 22 del còmic del tren d'Olot 1911, de Tavi Algueró i Josep Reixach (12 de novembre) de la col·lecció sobre la faràndula; la del documental El tren d'Olot de Zeba Produccions (20 de novembre); l'acte institucional amb la conferència El tren d'Olot, un petit tren europeu, a càrrec de l'historiador i autor del llibre El tern d'Olot, Carles Salmeron, que se celebra el mateix dia en què s'escau el centenari, i la circulació del tren tripulat amb una via zero per fer arribar les aportacions a La marató de TV3. També hi haurà una trobada de col·leccionistes de plaques de cava especial del tren, una activitat infantil de pintura i de maniobres, una xerrada col·loqui de l'arquitecte Francesc Prat i del mestre Pere Salvatella, i un acte de comiat, el 27 de novembre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Societat

Promouen la igualtat i la no discriminació al transport públic

Barcelona
societat

Primera càtedra en intel·ligència artificial aplicada a la diabetis, a la UdG

girona
societat

Intensifiquen els controls a conductors amb testos de drogues

la jonquera
Medi ambient

Presenten al·legacions contra el projecte del camí de ronda entre l’Arrabassada i la Savinosa

Tarragona
societat

Judith Viader guanya la 8a edició del ‘CaixaBank Premi Empresària’

girona
societat

Víctimes d’abusos a l’església demanen que no s’atorgui la medalla d’or a Montserrat

barcelona

El port de Tarragona posa en marxa una dessaladora

Tarragona
educació

El 80% de les famílies de les Balears trien l’escolarització en català a infantil

barcelona
Medi ambient

Acord per construir una nova depuradora a la comarca del Baix Ebre

Paüls