medi ambient
Saldes estudia limitar l'accés al Pedraforca
L'alcaldessa vol regular-hi el pas motoritzat per evitar accidents
Les imprudències fan que s'hi dispari el nombre de rescats
El gran nombre d'accidents i de rescats que hi ha hagut darrerament al massís del Pedraforca està fent que l'Ajuntament de Saldes es plantegi regular l'accés a aquesta muntanya emblemàtica del parc natural Cadí-Moixeró. L'alcaldessa de Saldes, Dolors González, ha explicat a l'ACN que els últims anys han proliferat els accidents a la muntanya a causa de les “imprudències” de gent que “sovint demanen per pujar al Pedraforca al migdia, sense els coneixements, l'edat, la preparació ni l'equipament mínim necessaris”.
Segons l'alcaldessa, el principal problema és que l'accés al peu del massís és molt fàcil en vehicle, i per aquesta raó estudia mesures per controlar-ne el pas motoritzat o fer campanyes de sensibilització que alertin dels perills de la muntanya. La idea és limitar el nombre de persones que s'aventurin a fer el cim per reduir, d'aquesta manera, el percentatge d'accidents.
González assegura que actualment des del refugi i des de l'oficina d'informació de Saldes ja s'alerta els visitants dels riscos que hi ha i de tots els elements que calen per fer el cim amb les màximes garanties. Entre altres coses, s'explica que no es pot pujar al Pedraforca a partir de les onze del migdia, que cal portar roba d'abric i que s'han de tenir coneixements de la muntanya.
Cim “amb sandàlies”
Un dels membres de l'Associació d'Amigues i Amics del Pedraforca, Ignasi Ripoll, admet que l'ús turístic del massís “ha banalitzat” el Pedraforca. Segons ell, són moltes les persones que menystenen els seus riscos, i això fa que sovint s'hagi de rescatar persones que es troben incapacitades per continuar el camí “perquè no tenen una bona forma física, no han consultat les previsions meteorològiques o bé han tingut accidents perquè no anaven ben equipades”. “Hi ha gent que està disposada a pujar el Pedraforca a les dotze del migdia i amb sandàlies”, assegura Ripoll.
Els Bombers de la Generalitat han dut a terme aquest any 24 operacions de rescat en aquest massís. La majoria dels accidents es produeixen a la tartera, per on se sol passat baixant de la muntanya, i que té més de 500 metres de desnivell i fa un quilòmetre i mig de llargària aproximadament. La tartera, per on només l'any passat van passar 16.047 persones, està molt erosionada.