El Punt Casteller

Revolució de vuit

Més colles revelació celebren el final d'una temporada històrica en registres de vuit pisos

La diada estrella d'aquest cap de setmana serà sens dubte la dels Xics de Granollers. Tot i així, aquesta ha estat una temporada de rècords per les agrupacions de vuit pisos, amb noves agrupacions entrant en aquest selecte grup i amb moltes altres consolidant-se i fent registres mai vistos. El 2011 també ha estat l'any de les colles modestes, i alguna d'elles, com Sant Cugat i Bordegassos, tanquen aquest cap de setmana una temporada per emmarcar.

Els de Vilanova, una colla que va tocar la glòria a finals dels anys noranta amb castells de nou pisos, va veure com retrocedia a poc a poc fins als castells de set pisos. L'any passat van tindre un petit repunt carregant un quatre de vuit que després no van poder consolidar. Enguany, però, ja han descarregat el quatre de vuit dos cops i diumenge intentaran a plaça pròpia el tres de vuit, que la setmana passada va quedar en intent desmuntat. La tornada dels Bordegassos coincideix amb la dels Sagals, ben cofois després d'haver descarregat el tres i el quatre de vuit la setmana passada després d'uns anys de sequera. Diumenge seran a Sant Cugat, on els seus castellers, després de consolidar el quatre de vuit i el dos de set, podrien atacar per primer cop en la seva història el tres de vuit en la diada que clou la seva millor temporada.

La diada més potent serà, però, la de diumenge a Granollers. Allà hi seran els Minyons, l'única colla gran que encara resta en actiu a aquestes altures de calendari. Els malves tenen la darrera cita destacada abans de la seva diada, una diada on d'inici compten amb un programa vertiginós encapçalat pel tres de deu i l'inèdit quatre de deu amb folre i manilles. Així doncs, a la plaça de la Porxada aprofitaran per fer proves i agafar rodatge amb castells de nou bàsics. Al costat tenen els locals Xics de Granollers, que buscaran descarregar el dos de set després de dues torres carregades. La tercera colla que actuarà a la capital del Vallès Oriental seran els Castellers de Barcelona, que volen alçar el tres, el quatre i el dos de vuit. No descarten tampoc completar el pilar de sis que fa dues setmanes va quedar en carregat. Atenció amb els de vermell, perquè ja han anunciat el quatre de nou amb folre, que podrien portar a plaça la setmana vinent a Gràcia i a la diada dels Minyons.

Diumenge els Castellers de Poble Sec, una de les colles revelació de set pisos, celebra el seu final de temporada, i ho fa amb una altra colla de set que ha realitzat la seva millor temporada: els Castellers de la Sagrada Família. Els amfitrions volen tancar l'any que han carregat el primer dos de set de la seva història descarregant aquest castell.

Granollers (Vallès Oriental)
Diumenge 13 a les 12 h, a la plaça de la Porxada, diada d'aniversari dels Xics de Granollers, on també hi seran els Minyons de Terrassa i els Castellers de Barcelona.
Sant Cugat (Vallès Occidental)
Diumenge 13 a les 11,45 h, a la plaça Octavià, diada dels Castellers de Sant Cugat amb els Sagals d'Osona i els Al·lots de Llevant com a colles convidades.
Vilanova i la Geltrú (Garraf)
Diumenge 13 a les 12.30 h, a la plaça de les Cols, diada dels Bordegassos de Vilanova, amb els Minyons de l'Arboç i la Colla Jove Xiquets de Vilafranca.
Barcelona (Barcelonès)
Diumenge 13 a les 12 h, al carrer Blai, diada dels Castellers del Poble Sec, amb els Castellers de la Sagrada Família i els Castellers de Cornellà com a convidats.
Cerdanyola (Vallès Occidental)
Diumenge 13 a les 12 h, a la plaça Abat Oliva, diada de Sant Martí, amb els Castelleres de Cerdanyola, la Colla Jove de l'Hospitalet i els Castellers de Castelldefels.
Badalona (Barcelonès)
Diumenge 13 a les 12 h, a la plaça de la Vila, diada dels Castellers de Badalona, amb els Castellers de la Vila de Gràcia i els Matossers de Molins de Rei.
XIULETS

Capgrossos d'aigua

C.H.

La pluja havia respectat força els castells aquesta temporada, però diumenge va escometre amb força. Els més perjudicats van ser els Capgrossos de Mataró, que no van poder acabar la temporada tal com voldrien. Amb tots els pavellons ocupats, van haver d'anul·lar la diada, on volien tornar a portar el quatre de nou amb folre i el seu primer set de vuit. Tot i així clouen l'any amb bon regust de boca, ja que després d'uns mesos amb dubtes, van acabar tornant a descarregar el tres de nou i el quatre de nou folrat.

L'ANÈCDOTA

Retorn a l'origen

C.H.

Alcover sempre ha estat lligat als castells. Va ser justament del ball de valencians vallenc-alcoverenc que van néixer els castells tal com els coneixem avui en dia a principis del segle XIX. L'any 1984, a més, es van fundar els Xiquets de la Vila d'Alcover, que van arribar fins i tot a carregar el quatre de vuit. En caiguda lliure, l'any 2009 van dissoldre's. Sembla, però, que la cosa reneix i per les xarxes socials es promou una reunió el proper dia 17 per fundar de nou la colla. Sort!

APLAUDIMENTS

Castells de cine

C.H.

Els castells estan de moda. Se'n parla a tot arreu i surten a mitjans i palestres que fins fa poc eren impensables. Ara toca el cine, un espai que des de la pel·lícula La teta i la lluna de Bigas Luna de l'any 1994 li havia estat vetat. Aquest cop, a més, ho farà en 3D gràcies a la pel·lícula documental Enxaneta, produïda per TV3 amb imatges de la temporada 2010. S'estrena el proper 17 de novembre i es podrà veure en un grapat de cinemes d'arreu del país.

Sagals amb força

C.H.

Només Osona ha trencat la bassa d'oli d'un rànquing on ja tot sembla dat i beneït. Gràcies a la seva diada, els de Vic van sumar un bon grapat de punts que els serveixen per entrar per primer cop aquesta temporada al top 15. Ho van fer descarregant el seu primer tres de vuit des de fa quatre anys i sumant-hi un altre quatre de vuit. Viva imatge, doncs, de la lluita ferotge entre les colles de vuit pisos, en total revolució. I és que enguany les colles de vuit arriben fins al lloc 23è del rànquing, un rècord mai vist. L'entrada de Sagals ha portat la sortida dels Marrecs de Salt de les quinze millors colles i ha superat els Castellers de Sant Cugat. Els de verd, però, diumenge poden recuperar la catorzena posició i són, juntament amb els Castellers de Barcelona, les úniques colles que encara tenen possibilitats de pujar alguna posició. A banda, però, d'uns Minyons que tenen tots els números per recuperar la plata en la seva diada.

La resta de colles ja han finalitzat la temporada o bé tenen distàncies en punts massa grans per haver-hi sorpreses. La cosa, doncs, arriba a la recta final, però encara queden moltes coses per veure entre les colles de vuit i la diada amb programa d'escàndol dels Minyons. I és que els de malva, a part del cinc de nou i el tres de deu, no descarten provar l'inèdit quatre de deu amb folre i manilles. Tot està per fer i tot és possible.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.