Societat

Tribunals

El cap de Bombers del foc d'Horta serà jutjat pels morts

La jutgessa de Gandesa clou la investigació abans de canviar de destí i afirma que hi ha indicis que Delta Zero “va ometre els deures inherents al seu càrrec”

Un tribunal popular jutjarà els dos acusats de l'incendi

Dos anys i gairebé quatre mesos després d'haver iniciat diligències, la fins fa poc titular del jutjat de Gandesa, Laura Martínez, dóna per acabada la investigació judicial sobre l'incendi d'Horta de Sant Joan, en el qual el juliol del 2009 van morir cinc bombers del GRAF de Lleida i un sisè en va resultar greument ferit.

La jutgessa ha marxat fa poques setmanes de Gandesa per voluntat pròpia, però ha deixat la feina feta. Així ha dictat una resolució, en data del 31 d'octubre, en el qual segrega el cas en dues causes. D'una banda demana iniciar un procediment de judici oral amb jurat a l'Audiència de Tarragona contra Juan Antonio Paz i Lorenzo Forner acusats d'un delicte d'incendi forestal, i per una altra es manté el procediment abreujat contra el comandament dels bombers Carles Font, o Delta Zero, a qui s'imputa un delicte d'imprudència greu amb resultat de cinc morts i lesions greus.

“La jutgessa ha separat el cas perquè el delicte de Carles Font no es pot sotmetre al procediment del tribunal popular”, argumentava Pau Simarro, advocat de la família d'un dels bombers morts en l'incendi.

En el cas de Delta Zero, la jutgessa observa “indicis racionals de criminalitat”, perquè “va ometre els deures inherents al seu càrrec” i conclou provisionalment la instrucció de les diligències prèvies i insta les acusacions perquè determinen si demanen el sobreseïment de la causa, formulen acusació, o si, excepcionalment, volen alguna diligència complementària. Així, les parts tenen fins al 17 de novembre per presentar els escrits d'acusació o la petició de més diligències, abans que s'obri judici oral, al jutjat penal de Tortosa.

Demà hi ha prevista la compareixença dels dos acusats d'haver provocat el foc, Juan Antonio Paz i Lorenzo Forner, als quals s'informarà de la situació i les parts personades podran concretar l'acusació que formulen contra ells.

Les investigacions judicials sobre l'incendi d'Horta de Sant Joan que es van iniciar el mateix dia de la mort dels bombers del GRAF, el 21 de juliol del 2009, han generat molta feina al jutjat de Gandesa, fins al punt que es va assignar un jutge de reforç per als altres assumptes. Hi ha hagut declaracions gairebé totes les setmanes i, fins i tot, es va denunciar l'exconseller d'Interior, Joan Saura, que la jutgessa va arxivar.

LA DATA

20.07.09
Es va declarar
l'incendi d'Horta de Sant Joan, al capvespre. L'endemà es va produir la tragèdia mortal.

LA XIFRA

5
bombers del GRAF de Lleida van resultar morts en el tràgic incendi i un sisè ferit de gravetat.

LA FRASE

La jutgessa ha separat el cas, perquè el delicte de Carles Font no és competència d'un jurat
Pau Simarro
advocat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.