Societat

seguretat

Protecció Civil aprèn de les mancances de Hierro i Llorca

La constatació de la fragilitat dels sistemes de prevenció obliga a revisar constantment els plans d'emergència

La Generalitat vol signar convenis amb entitats per garantir els serveis essencials

No es tracta d'alarmar ningú, però l'experiència ens ha demostrat que situacions com ara una vaga o un simple tall de llum mal gestionat poden tenir conseqüències catastròfiques. L'erupció submarina de Hierro i el terratrèmol de Llorca, a Múrcia, han tornat a posar de manifest la gran fragilitat dels sistemes de prevenció de riscos. Conscient d'aquesta enorme vulnerabilitat, la Direcció General de Protecció Civil de Catalunya està prenent nota de les dues experiències per revisar i ampliar alguns aspectes dels diversos plans d'emergència. “El terratrèmol de Llorca ens ha ensenyat que algunes emergències s'allarguen en el temps i que no pots tenir la gent en un campament durant sis mesos”, comenta el subdirector de coordinació i emergències de Protecció Civil, Sergio Delgado.

“Recordo que durant una vaga de transports ens van trucar des d'una granja per dir-nos que els porcs s'estaven morint. Fets com aquest ens fan reflexionar”, afegeix la cap del servei de gestió d'emergències, Montse Font.

Un dels factors principals que s'estan incorporant és el psicosocial. Es fa a través de convenis amb la Creu Roja i del Col·legi d'Assistents Socials, que, en cas de catàstrofe, garanteixen, segons explica Font, “el seguiment de processos de recuperació que en alguns casos poden durar mesos”.

Però Hierro i Llorca són només dos exemples més. Protecció Civil aprèn de qualsevol experiència per modificar protocols d'actuació. Va aprendre de Sallent, però també de les nevades i les ventades. Ara està estudiant com es poden aprofitar les noves tecnologies per millorar els nivells d'informació.

LA FRASE

Llorca ens ha ensenyat que no es pot tenir la gent en un campament durant sis mesos
Sergio Delgado
subdirector de coordinació i emergències de protecció civil

“Al segle XVII la gent era menys vulnerable”

El director general de Protecció Civil, Manuel Pardo, ho simplifica amb una frase: “Al segle XVII la gent era menys vulnerable.” En una societat cada cop més complexa i interconnectada és difícil poder garantir els serveis essencials. Els esforços de Protecció Civil van precisament en aquesta línia. I totes les revisions de plans d'emergència que es fan estan orientades a reforçar i ajustar la logística que garanteixi un mínim funcionament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.