Societat

La contraportada

El mar pren el que és seu

A Blanes, la platja de s'Abanell i la zona de la desembocadura de la Tordera continuen retrocedint sota la pressió dels temporals i les llevantades

Que desaparegui la platja de s'Abanell a causa del temporal ja fa temps que no és notícia a Blanes; la novetat seria que malgrat les fortes onades d'aquests últims dies la plaja no hagués retrocedit encara un xic més. Potser per assegurar-se'n, al passeig sempre hi ha gent que tot i el temporal aprofita els moments de pluja menys intensa per gaudir de l'espectacle de les onades. Ahir, el senyal inequívoc que valia la pena veure-ho era la presència d'un equip de televisió de “la nostra”, TV3, que filmava el mar enfurismat. Periodistes i vianants observen encuriosits dos joves que pugen el passeig amb una planxa de surf cada un sota el braç. Un xic més tard, però, tornen els surfistes, i el seny s'ha imposat: “Hi ha massa corrent i les onades són realment fortes; avui seria perillós”, diu un dels joves amb un toc de decepció a la veu.

Tot i l'impacte del mar, els observadors amb més experiència coincideixen a dir que a Blanes s'han vist temporals molt pitjors. En Víctor, que ha vingut a esbargir-se i viu al barri dels Pins –a l'altra banda del passeig marítim– assegura que alguna vegada es va haver de desallotjar alguna casa de primera línia de mar, i que el pas dels cotxes va quedar tallar per la quantitat de sorra que les onades van abocar al carrer. També és l'opinió de l'alcalde de la vila, Josep Marigó, que confirma per telèfon que ell també ha recorregut el passeig i l'ha vist net de sorra, senyal que no és de les llevantades més fortes que s'han viscut aquí.

Al final de s'Abanell, el passeig queda tancat cap a la zona dels càmpings i prop de la desembocadura de la Tordera; és allà on la costa està més deteriorada. “Aquesta zona es va malmetre l'any passat i ho vam haver de tancar per seguretat. Confiem que es podrà arreglar de cara a la propera temporada, però encara vindran més temporals”, explica l'alcalde. Allà, enmig de les onades, les estructures de captació d'aigua de la dessalinitzadora –inicialment enterrades sota la sorra de la platja– ja han quedat al descobert. “Això no s'arreglarà mai, el mar pren el que és seu”, comenta fatalista un dels vianants mirant s'Abanell.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.