Justícia de mínims
L'Audiència de Barcelona, amb la celebració de dues vistes, i la de Girona, amb cap, evidencien la poca activitat judicial de la setmana vinent
El Departament de Justícia informa que no ha donat cap directriu als treballadors, ja que les seves vacances són validades pels secretaris judicials en funció del que requereix cada jutjat
activitat durant la setmana seran els que estan de guàrdia
Malgrat que la feina s'amuntega sobre les taules, la justícia a Catalunya marxarà de pont. Almenys aquesta és la conclusió que es treu en comprovar els judicis previstos per a la setmana vinent, amb dimarts i dijous festius. A l'Audiència de Barcelona només s'ha assenyalat la celebració de dos judicis penals per a tota la setmana vinent. Un de tràfic de drogues i un altre de violència domèstica. A l'Audiència de Girona, no se'n farà cap. En una setmana normal, de dilluns a dijous (els divendres no hi sol haver judicis), cada secció de l'Audiència de Barcelona celebra com a mínim dos judicis al dia. Dos judicis multiplicats per 21 seccions penals són 42 judicis, que, multiplicats pels tres dies hàbils de la setmana vinent, són 126 judicis que es deixaran de fer.
La justícia, com la sanitat, és un servei públic que també requereix que l'usuari –en aquest cas la víctima, l'acusat i els testimonis i pèrits– hi assisteixi per poder funcionar correctament. Preveient que més d'un testimoni hagi marxat de pont, és possible que una gran part dels magistrats i dels secretaris judicials hagin decidit no celebrar cap judici aquesta setmana per tal de no haver-lo d'anul·lar. Això no vol dir que els magistrats no estiguin treballant (ho haurien d'estar) en els seus despatxos o a casa els tres dies hàbils de la setmana.
En aquest sentit, el Departament de Justícia informa que no ha donat cap instrucció sobre el gaudiment dels ponts als funcionaris judicials. Detalla que els permisos i vacances que es reben al departament són validats pels secretaris judicials, ja que estan condicionats a les necessitats de cada servei o jutjat. És a dir, en espera que s'implanti la desitjada oficina judicial per unificar recursos i procediments, cada jutjat s'organitza la feina com vol i com pot, ja que les retallades en personal també han arribat als jutjats i als serveis de la fiscalia. Des del deganat dels jutjats barcelonins, tampoc s'ha fet cap proposta de feina per a aquesta setmana tan poc pràctica laboralment parlant.
Els jutjats que segur que treballen aquesta setmana, inclosos els dies festius, són els de guàrdia –n'hi ha a cada partit judicial del país–. Per exemple, els jutjats de guàrdia de Barcelona, emplaçats a la Ciutat de la Justícia, són cinc: un jutjat d'incidències, tres de detinguts (la majoria per alcoholèmies), un de menors i un de violència domèstica. Aquesta feina és rotativa diàriament entre els 33 jutjats d'instrucció que hi ha a la capital catalana. En altres partits judicials, com ara Badalona, Sant Boi o Arenys de Mar, només hi ha un jutjat de guàrdia, que acostuma a assumir el torn durant una setmana sencera.
Tot i l'activitat dels jutjats de guàrdia, a la Ciutat de la Justícia no es preveu gaire tràfec. Només s'han convocat vint judicis ràpids, que tenen previst fer els jutjats penals 3 i 4 de Barcelona, dilluns que ve. La resta dels 22 penals que hi ha a Barcelona (jutgen casos de tota la demarcació) no han assenyalat cap judici ràpid. És possible, però, que algun d'aquests jutjats hagi convocat alguna vista normal (no ràpida), però la gerència de la Ciutat de la Justícia es declara incapaç de saber-ho, ja que només pot conèixer els judicis ràpids, que apareixen en una agenda informàtica compartida perquè el nombre de sales que es requereixen són més limitades.
Alguns judicis quedaran interromputs, com ara el judici civil de reclamació de més de cent milions d'euros a Endesa pels focs del 1994 que van malmetre propietats al Berguedà, que va començar dimarts passat i que no tindrà cap sessió la setmana vinent, tot i que es preveu que duri fins al proper dia 21.
Així les coses, tot apunta que serà una setmana de mínims a la justícia, fet que potencia els seus aspectes negatius, com ara la lentitud i la manca de qualitat. Per assolir una justícia que funcioni “de forma unitària, com un rellotge” –en paraules recents de la consellera de Justícia, Pilar Fernández Bozal– hi ha massa feina per poder fer pont.