Societat

Revolució de vuit

La colla dels Xiquets de Tarragona firmen el millor any de la seva història

La temporada 2011 ha aconseguit el rècord de 24 colles alçant castells de vuit amb Sabadell i Gràcia com a colles revelació

La colla que encapçala el grup dels vuités la dels Castellers de Barcelona que també ha provat els de nou

L'any de la revelació dels Xiquets i de l'eclosió de les colles de vuit. Així serà recordat l'any 2011, un any màgic per moltes colles modestes que o bé s'han consolidat o bé han tornat al grup de les colles de vuit. Fins i tot dues colles, els Castellers de Mallorca i els Margeners de Guissona, han alçat el primer castell de vuit de la seva trajectòria. Però comencem per les colles de nou, que tenen un protagonista clar: els Xiquets de Tarragona. Els ratllats han firmat la millor temporada de la seva història consolidant el tres de nou, descarregant els seus primers quatres de nou i completant la tripleta dos cops. Una feina que van començar a poc a poc, amb un inici discret, però amb el secret de no patir cap caiguda destacable. Amb un Sant Magí que els va destapar amb el tres de nou folrat, Santa Tecla i la diada de Tots Sants els van somriure amb unes tripletes històriques.

I si els Xiquets de Tarragona han estat la cara de la moneda, la creu ha estat sens dubte la Joves de Valls. Els vermells, que venien de quedar segons en el concurs l'any passat, han fet una temporada per oblidar, descarregant tan sols un castell de nou i sense aconseguir completar el tres. L'excés de caigudes i la desconfiança de la canalla n'han estat els botxins, condemnant-los als pitjors registres des de la dècada dels 80. Tot i poder portar el quatre de nou folrat carregat a Sant Joan, els del carrer d'en Gasó van anar desinflant-se amb les contínues caigudes i un calendari gens favorable. Amb un agost mediocre, a Sant Fèlix van aconseguir salvar els mobles amb dos castells de nou carregats. A partir d'aquí, però, en comptes d'anar amunt, van tocar fons en la Diada Nacional i van haver ni més ni menys de renunciar a la diada de Santa Tecla. A Santa Úrsula, però, van tornar a agafar aire amb una diada digna que els dóna forces per afrontar una temporada vinent amb molt més optimisme.

La vuitena colla de nou han estat els Castellers de Sants, que després d'un inici fluix, es van destapar a partir del mes de novembre amb un tres de nou carregat en la diada de Tots Sants. La glòria, però, se la van emportar la diada de Minyons amb una tripleta en la qual només va faltar descarregar el quatre de nou. Tot i els moments brillants com aquests, els de gris es queden amb l'assignatura pendent de la regularitat.

Festival de vuit

El selecte grup de les colles de vuit s'ha eixamplat aquest any més que mai, amb la xifra històrica de 24 colles que han alçat com a mínim un castell de vuit. La colla que encapçala el grup dels vuit pisos és la dels Castellers de Barcelona, que també és l'única colla que ha provat, sense sort, castells de nou. En línies generals, la temporada dels barcelonins ha estat molt semblant a l'anterior, amb un dos de vuit folrat que han acabat consolidant a partir de la Mercè i amb l'única novetat de poder tornar a carregar el pilar de sis. Frec a frec amb els Castellers de Barcelona s'hi han trobat els Castellers de la Vila de Gràcia, que bona part de la temporada han anat al davant. Els blau marins són una de les colles triomfadores d'enguany, ja que han pogut estrenar un castell, el dos de vuit folrat, que han carregat en tres ocasions. A més, els castells de vuit han sovintejat molt més, posant èmfasi en un tres de vuit que han acabat tenint totalment apamat.

L'altra gran colla revelació d'enguany han estat els Castellers de Sabadell. Els seus registres són excepcionals, ja que venint d'un 2010 en el qual van descarregar un tres de vuit i quatre quatres de vuit, enguany han descarregat nou tres de vuit i catorze quatres de vuit sense patir cap caiguda. Però no s'han conformat tan sols amb això, ja que han carregat els seus primers dosos de vuit amb folre de la història i també el primer pilar de sis. Una temporada d'escàndol que si aconsegueixen consolidar, poden ser, juntament amb els de Gràcia, de les colles que donin més a parlar els propers anys.

Per sota del nivell de l'any passat han estat els Castellers de Lleida, que tot i descarregar el dos de vuit, han tingut problemes amb el tres de vuit. Qui ha fet una temporada també excepcional són els Xiquets de Reus, que han carregat el dos de vuit folrat i han sovintejat molt més els castells de vuit bàsics.

Màxim històric
Sagals i Sant Cugat són les que colles bàsiques de vuit que han fet millor temporada aquest 2011. Moixiganguers, Bordegassos, Xics, Marrecs i Sitges han millorat, i molt, els seus registres anteriors. Xicots i Nens, però, han reculat respecte al 2010.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.