Baix Ebre
Religiosos científics
A finals de desembre marxen de l'Observatori de l'Ebre de Roquetes els últims jesuïtes que hi quedaven
La reestructuració interna de la companyia és el motiu del trasllat
Els jesuïtes marxen de l'Observatori de l'Ebre de Roquetes, l'institut de recerca científica que la seua companyia va fundar el 1904 i que durant més de cent anys s'ha convertit en un centre de referència arreu del món. El pare Luis Felipe Alberca, el pare Ernest Sanclement i el germà Isidre Moncal són els tres jesuïtes que queden encara a l'Observatori de l'Ebre i que hauran de marxar el 20 de desembre a causa de la reestructuració interna de la Companyia de Jesús. Després de l'última congregació general es va decidir aglutinar els membres dispersos de la companyia en els centres més importants. Així, el pare Luis Felipe Alberca, que va arribar a l'Observatori l'any 1968 i que durant setze anys en va ser director, marxarà a l'Institut Químic de Sarrià, mentre que els seus dos altres companys –Ernest Sanclement, que va arribar un any més tard que ell, i Isidre Moncal, que porta trenta anys a l'Observatori–, han estat destinats a Sant Cugat. Marxen amb pena, però amb resignació. “Són molts anys i tenim molta relació amb la gent de la zona”, assenyalava el pare Alberca. “Però tenim molts companys que estan en situacions molt dures; haver estat aquí tants anys ha estat un privilegi”, afegia.
Gairebé tota la seua vida activa l'han viscut a l'Observatori i tot i que tots tenen al voltant de vuitanta anys encara a hores d'ara es mantenen actius i participen d'alguna manera en la tasca científica de l'entitat. Així, el pare Alberca, doctor en geofísica, es dedica a recollir dades sobre les variacions magnètiques de la ionosfera, la part de l'atmosfera terrestre ionitzada per les radiacions solars. Una feina que continuarà des de l'Institut Químic de Sarrià. El pare Santclement, llicenciat en física, s'ha encarregat durant anys dels estudis sobre el geomagnetisme, una de les principals branques científiques de l'Observatori. “Quan vaig arribar es feia càrrec dels ordinadors que aquells anys eren grans com armaris”, apunta el germà Moncal, que durant anys va ser el responsable de preparar el paper fotogràfic dels telescopis i ara es dedica a recollir cada dia les dades meteorològiques. L'Observatori de l'Ebre disposa d'una de les sèries més llargues de dades climàtiques, des del 1880.
“Els trobarem a faltar”, manifestava per la seua banda el director de l'Observatori, Juan José Curto. “La seua marxa representa una pèrdua simbòlica perquè són els representants de la companyia fundadora, però també pràctica, ja que tot i no estar a primera línia, el cert és que continuaven fent molta feina que ara haurem d'assumir els que ens quedem”, afegia Curto.
Acte de reconeixement
Tant l'Observatori com l'Ajuntament de Roquetes han preparat un acte de reconeixement per acomiadar els tres jesuïtes. Serà el 14 de desembre i hi intervindrà la rectora de la Universitat Ramon Llull i presidenta del Patronat de l'Observatori, Esther Giménez. El catedràtic d'Història de la Ciència i la Tècnica de la Universitat Politècnica de Catalunya, Antoni Roca-Rosell, pronunciarà una conferència sobre la relació dels jesuïtes i les Terres de l'Ebre i també s'ha muntat una exposició a la biblioteca, oberta fins al dia 30.