Societat

la CRÒNICA

Un pessebre que trenca barreres

Corbera ofereix diverses sessions per a persones cegues i sordes

Són les sis de la tarda i a Corbera de Llobregat fa un fred penetrant. Però el calendari mana i, amb el Nadal a punt d'arribar, l'entrada del que es considera el primer pessebre vivent de Catalunya està com un ou. Famílies senceres, grans i petits, es disposen a gaudir de la tradicional representació, que en la seva cinquantena edició ha adaptat algunes sessions perquè les persones cegues i sordes no es perdin cap detall de les escenes. El pessebre, doncs, ha trencat barreres i la Neus, en Joan, la Gemma i en Francesc, invidents, es disposen a comprovar-ho. Amb ells hi ha el diputat de CiU al Parlament Josep Maria Llop, acompanyat del seu gos pigall. Tots cinc porten un audiòfon a través del qual escolten l'acurada audiodescripció que els fa en Llorenç, l'expert que els guia pel recorregut. Després serà el torn dels visitants sords, que aniran acompanyats d'un especialista en llenguatge de signes.

La sessió comença amb l'anunciació de l'àngel Gabriel a la verge Maria. “L'àngel i Maria, l'un davant de l'altre, estan en posició estàtica durant tota l'escena, creant un quadre plàstic, com si fossin escultures”, explica en Llorenç. L'acció, però, es trasllada aviat a l'esplanada situada al peu de la Penya del Corb, un conjunt de roques que coronen Corbera i que esdevenen un escenari natural immillorable per al seu pessebre. És aquí on neix Jesús i on es produeix l'arribada dels Reis d'Orient, els més populars entre els nens. La sessió continua amb escenes de masies on es treballen els oficis ja desapareguts, es canten nadales i es fa cagar el tió. És en aquest punt en què els visitants cecs poden veure-hi a través del tacte, ja que poden tocar des d'objectes de ceràmica fins a bales de palla. I, com no podia ser d'una altra manera, el recorregut acaba amb l'actuació d'una figura imprescindible en qualsevol pessebre: el caganer.

“Ha sigut una experiència molt positiva, perquè entens tot un conjunt de coses que passen inadvertides a les persones cegues; crec que aquests projectes s'haurien d'estendre a altres representacions culturals”, resumeix Llop. Els seus companys hi estan d'acord. “Repetireu?”, els pregunto. I la resposta ja ho diu tot: “I tant!”.

L'Associació Amics de Corbera, que organitza el pessebre sota la presidència de Jordi Boltà, espera que la representació rebi més 15.000 visites aquesta edició, que finalitza el 15 de gener. I, de moment, les xifres els fan costat. Fins ara, la Penya del Corb ha rebut més de 1.000 visitants de mitjana els dies de sessió. Unes representacions que enguany estan fent realitat més actors que mai, tots ells voluntaris. Són 261 persones i n'hi ha de totes les edats, fins al punt que a l'escenari hi poden coincidir quatre generacions d'una família. El comiat als visitants no en podria resumir millor l'esforç: “Adéu-siau! Corbera us ha ofert, amb senzillesa, la millor mostra del seu art, la intimitat dels seus sentiments i de la seva fe.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.