Reportatge

Un pessebre vivent per al barri antic

Veïns, entitats i empreses s'aboquen en un projecte pensat per revitalitzar socialment el centre històric de Valls

Des que l'any 2006 es va aprovar el Projecte d'Intervenció Integral al Barri Antic de Valls, en el marc de la Llei de Barris, s'estan duent a terme diverses actuacions per regenerar urbanísticament i dinamitzar socialment i econòmica el nucli antic de la ciutat. Una de les darreres iniciatives ha mobilitzat unes sis-centes persones, una trentena d'entitats i moltes empreses que s'hi han adherit. Es tracta d'un pessebre vivent peculiar.

Incitar la participació

“L'any passat al Centre Cívic La Fusta es va organitzar una obra de teatre i l'experiència va agradar molt a tothom, llavors ens vam plantejar de buscar una altra activitat que permetés encara més participació i va sorgir la idea del pessebre vivent”, explica Bàrbara Flores, regidora de Dinamització Social i Joventut, que hi afegeix: “La idea és que la gent conegui el barri antic, que hi vingui, i al mateix temps animar molts veïns que no acostumen a sortir de casa a participar. El bo del pessebre és que ha permès oferir moltes propostes diferents, des de cosir el vestuari a muntar els decorats, fer d'actors, la música, el text...”

Un cop arrencat, el projecte ha superat les expectatives: “Hi ha veïns que ens deixen baixos, particulars i empreses que col·laboren aportant els materials, gent que està disposada a passar fred durant quatre dies... Estem molt il·lusionats", diu la Bàrbara. De fet, el boca a orella ha funcionat fins al punt d'implicar més de mig miler de persones, com ara el Marc, d'11 anys, que farà de figurant al mercat i es va assabentar del projecte en una botiga; o de l'Àngels, que té 46 anys, és de Puigpelat i s'hi ha apuntat perquè li ho va explicar una amiga; o la Consol, que acostuma a participar a les activitats que s'organitzen al centre cívic La Fusta, sap cosir i ha col·laborat a fer els vestits; o l'Aida, de 17 anys, que viu al barri, va veure cartells i ara ajuda a elaborar els decorats, farà de figurant i està contenta perquè diu que ha conegut gent nova i s'ha relacionat més; o el Joan, de 9 anys, que sortirà al pessebre a través de l'entitat on participa habitualment; o la mateixa Bàrbara Flores, que amb el Marc Ayala s'ocupa de la part teatral del pessebre...

Història de Valls

Si la gestació del pessebre vivent és peculiar, no ho serà menys la seva posada en escena. “Vam parlar amb les entitats per veure què els semblava el projecte, els vam consultar per decidir fins i tot dates i horaris i com volien que fos, i ens van suggerir un pessebre diferent, amb teatre per explicar-hi coses però no semblant als Pastorets, i es va valorar l'oportunitat d'incloure-hi fets històrics de la nostra ciutat”, diu Montse Vall, coordinadora del projecte i tècnica de dinamització social del Barri Antic. Així doncs, el pessebre evolucionarà històricament, començarà a l'edat mitjana, passarà pel Renaixement, el barroc i l'època contemporània, amb escenes teatralitzades que explicaran històries referents a cada època, com l'epidèmia de pesta o el naixement dels castells, i hi apareixeran personatges lligats a la ciutat, com la reina Leonor, Narcís Oller, Pere Català i Pic... “El repte també consisteix que es vegi que és un pessebre, i el Nadal hi és present des de la primera escena”, explica la Montse, que hi afegeix: “Hem tingut l'assessorament d'un historiador, hi ha participat el rector, un grup de joves ens va ajudar a decidir què i quan s'explica, la comissió de teatre va redactar els guions, grups de músics van decidir les partitures més adients a cada època, s'hi recitarà poesia, hi tenen presència els grups de cultura popular..." El resultat de tota aquesta feinada es podrà veure a tocar del campanar de Sant Joan, un dels símbols de la ciutat i permetrà als visitants descobrir racons que habitualment estan tancats al públic, com ara l'Hort del Rector.

PER ARRIBAR-HI

Per carretera. Molt ben comunicada, es pot arribar a la ciutat per la carretera N-240 i per les autopistes AP-7 (sortida Tarragona -Valls) i AP-2 (sortida Vila-rodona).
En tren. Valls té estació de Renfe. Línia R-13 ( Barcelona Estació de França - Lleida)

DADES D'INTERÈS

Dies. 27, 28, 29 i 30 de desembre
Horaris. De les 18.30 a les 20.30 h.
Escenaris. El recorregut comença al local del CAU, a la Baixada de l'Església, n. 1, i segueix cap a l'Hort del Rector, el carrer del Mur, el carrer de l'Església i els Arcs de Ca Magrané.
Entrades. Anticipades, 3 euros (Teatre Principal), taquilla, 5 euros.
Més informació. Oficina del Barri Antic Ca Mercadé. C/ Major, 12 Tel. 977 60 32 29 www.vallsbarriantic.cat Centre Cívic La Fusta Centre Cívic La Fusta, Muralla del Carme 24 Tel. 977 60 98 49 Ajuntament de Valls Tel. 977 63 60 10 www.valls.cat Oficina Municipal de Turisme. C. de la Cort, 61 Tel. 977 61 25 30

Aquest cap de setmana, mercat de Nadal

M.J.R.

Els carrers més cèntrics de la ciutat acullen aquest dissabte i diumenge una nova edició del Mercat de Nadal. A Valls es caracteritza per l'oferta de tota mena d'aviram viu criat a pagès i per la coincidència d'altres cites: el mercat agroecològic, situat a la plaça del Blat, que programa tallers infantils; el mercat del tracte, amb compravenda d'equins i utillatges, al Portal Nou; i el mercat d'Art Jove a la plaça del Pati.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.