Tres dècades de Pastorets i de bon teatre a Roses
El Grup de Teatre celebra el seu trentè aniversari, estretament lligat a la recuperació del misteri de Nadal
Arreu del territori gironí ja estan a punt per a les representacions
Els Pastorets de Roses compleixen anys: ja en fa 30 que el Grup de Teatre els va recuperar amb la fórmula de la sarsuela pastoral dels olotins Antoni Molins i Ignasi Rubió, traduïda al català pel també olotí Joaquim Danés. Una sessió golfa, a les deu del vespre del dia de Nadal, que s'anuncia com a 3D, serà l'acte central de la commemoració dels Pastorets de Roses. Es tracta d'una mena de revival de les tres dècades i un exercici ple d'humor. També hi haurà representació el dia de Sant Esteve, amb més de cent actors i música en directe. Totes al teatre municipal. El Grup de Teatre, que va néixer amb els Pastorets, celebra des d'ara i fins al juliol el trentè aniversari amb la representació de diverses obres. Ho fa representant Barret de palla d'Itàlia d'Eugène Labiche; l'estrena d'una obra de Puskin amb guió de Quim Lecina i adaptada pel director del grup, Ignasi Tomàs; i una cantata La tonalitat de l'infinit, de Feliu Gassull amb text de Narcís Comadira i amb la coral Cantiga de Barcelona, que celebra el seu cinquantenari.
Palafrugell
Els Pastorets de Palafrugell (26de desembre, i 1 i 8 de gener, a les sis de la tarda al Teatre Municipal) són dels que presenten més novetats de tots els que es fan a les comarques gironines. En la trentena de grans decorats que va crear Ricardo Sayago, hi ha la voluntat d'ambientar-los en la mesura de les possibilitats de la sala en espais del municipi. Així, aquest any s'ambienta l'escena de la casa de Maria en una zona real de Calella de la Costa. S'afegeix al decorat de la façana de l'església parroquial que ja existeix. Hi haurà noves roques ignífugues a l'infern per millorar els efectes pirotècnics, un nou arbre central per a l'Enterrament dels diners, una plataforma del tron de l'infern, una nova roca per a l'arcàngel Gabriel i nous vestits. L'agrupació teatral Bambolines representa la versió d'Els pastorets de Folch i Torres amb la direcció de Maite Martí, amb una setantena d'actors i música en directe. Precisament, els cuplets satírics, alguns d'actuals, són un dels aspectes rellevants d'aquesta representació. La primera representació és del 1952.
A tot arreu
Les representacions populars del misteri de Nadal són un esdeveniment social. A Catalunya, i només els agrupats a la Coordinadora de Pastorets, se'n fan 42 representacions, majoritàriament en versions de Folch i Torres i del Nacimiento del redentor o la redención del esclavo, de Molins i Rubió, ara, sobretot, en la versió catalana de Danés. I hi ha més de 5.000 actors i 60.000 espectadors.
LA DATA
LA XIFRA
Versions lliures i iròniques, a Amer i Palamós
A Amer, la versió de Ferrer Magí que en fan els joves al casal parroquial té referències iròniques a l'actualitat. A Palamós, l'agrupació juvenil Show Boys aposta també per una versió satírica.
A Banyoles, representacions des del 1895
A Banyoles (teatre, 26 de desembre, i 2, 6, 8 i 9 de gener) es representa, amb el Cor de Teatre, la versió lliure en català que el 1988 van fer dels Pastorets d'Olot Josep N. Santaeulàlia, Joan Solana i Xavier Xargai.
‘La flor del Nadal' es representa a Pals
A Pals, i per 31è any, l'Associació Cultural i Esportiva el Pedró representa La flor de Nadal, de Francesc A. Picas, al pavelló municipal. A Sils, els Pastorets es fan a la sala cultural La Laguna.
A Bescanó, renoven l'escenografia
A Bescanó, text, escenografia i vestuari són nous. A la Cellera, hi ha Pastorets al centre parroquial, i a Porqueres, al cívic. A Sarrià i al centre cultural, hi ha la versió tradicional recuperada el 2009.
‘Els pagesets', un text propi de Borrassà
A Borrassà, la Grata Companyia representa Els pagesets, una versió d'ambientació local dels Pastorets i amb referències actuals. A Puigcerdà, la representació és de la Inestable Ceretana de Teatre.