Societat

Alt Camp

El barri antic de Valls, fet un pessebre

Fruit d'un programa de la llei de barris, involucra més de 600 persones de la ciutat

Ven el barri vell com a centre urbà

Fa ben bé dues dècades que a Valls es van començar a desenvolupar eixamples urbanístics que van donar resposta a la demanda d'habitatge però que, a la vegada, van provocar el despoblament del nucli antic. L'obra nova va enlluernar. Al despoblament el van seguir la degradació urbanística, la davallada del negoci comercial –carnisseries, ultramarins i tèxtils de tota la vida– i de l'afluència de persones pels carrers del barri vell, l'envelliment de la població i l'arribada de nouvinguts. El cas del centre històric de Valls és un de tants exemples. També, com en altres ciutats, s'han lamentat les conseqüències del pas dels anys i s'han compromès, tant sí com no, a retornar la centralitat urbanística als orígens, al centre històric.

La reforma del POUM, que es començarà a tramitar, va en aquesta direcció i reforça la trama urbana a l'entorn del barri antic. Amb tot, fa uns anys que es va obrir el cel quan les actuacions al centre històric van entrar a formar part de la llei de barris del govern català. La injecció econòmica en rehabilitació urbanística, construcció d'equipaments i programes de desenvolupament social i econòmic és de prop de 16 milions d'euros, que, després de dues pròrrogues, finalitzarà el 2016.

El totxo a banda, el programa de dinamització social ha desenvolupat accions dirigides a col·lectius del barri, amb propostes ja consolidades. Fins enguany. S'hi representa el pessebre vivent del barri antic, un esdeveniment de grans dimensions que vincula totes les entitats de la ciutat i que té com a escenari el nucli antic, “fins i tot indrets que la gent no coneix, com ara l'hort del rector, un espai que habitualment està tancat al públic”, explica Montse Vall, tècnica de dinamització. Ho diu satisfeta del resultat de la iniciativa, que ha involucrat més de 600 persones, i de l'expectativa que ha generat, unes 2.500 visites els dos primers dies de la representació. D'això es tracta, “de trepitjar els carrers del barri”, i amb l'organització i els assajos “s'ha fet molt”.

Més modest, tot i que amb el mateix objectiu, el pessebre que la nit de Nadal i per Sant Esteve es va escenificar a l'Espluga de Francolí a l'entorn del nucli històric, tot just rehabilitat igualment amb ajuts de la llei de barris, també ha estat un èxit, amb uns 1.500 visitants.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.