Societat

VIDA SOCIAL

Actes populars per donar la benvinguda a l'any nou

El primer gironí del 2012 és un nen de Banyoles nascut a l'hospital Josep Trueta a les dotze i trenta segons i que, per molt poc temps, no va ser el primer català de l'any

El primer gironí del 2012 és un banyolí del carrer del Remei, l'Alí, un nen de cabell abundant i rinxolat que va pesar 3.300 grams i va fer 49 cm en el moment del part, que va tenir lloc a l'hospital Josep Trueta de Girona. Per poc no va ser el primer català, ja que va néixer a les dotze i trenta segons, just després que ho fes la més puntual, la Diana a l'hospital de Mollet del Vallès. L'Alí és el tercer fill de Nyima i Jaturu Krubally, originaris de Gàmbia. El pare va explicar –la mare, de 20 anys, no parla ni català ni castellà– que el part es va produir de manera natural i va anar molt bé.

Benvinguda al sol

Seguint la tradició, molts gironins es van apuntar a les activitats que s'organitzen per donar la benvinguda al nou any. Entre els més matiners –o noctàmbuls, segons es miri– hi va haver els participants als aplecs del Sol Ixent del cap de Creus i de l'Escala. En el primer s'hi van concentrar a partir de les sis del matí unes 900 persones, una xifra molt superior a la de les últimes edicions. “Hi va haver cotxes aparcats fins a l'alçada de l'entrada del pla de Tudela, cosa que feia anys que no es veia”, va explicar ahir l'alcalde de Cadaqués, Joan Figueras, que també va destacar el fet que es va gaudir de molt bona visibilitat. Per la seva banda, a les set, al mirador de la torre de Montgó, va començar l'aplec escalenc, que va atraure unes 300 persones, segons els càlculs de l'agrupació Avi Xaxu, organitzadors de la festa. Molts venien de la festa que s'havia fet al pavelló. El far de Sant Sebastià, a Palafrugell, va ser un altre dels indrets on es va reunir molta gent a donar la benvinguda al nou any, entre ells els participants a la marxa Janoarius.

Remullada simbòlica

Al migdia es va fer el primer bany del 2012 a la platja de Sant Feliu de Guíxols. S'hi havien inscrit unes 150 persones, però a l'hora de la veritat van ser força més els que es van endinsar al mar. Tant la temperatura ambiental com la de l'aigua van ser superiors a les habituals en aquestes dates, i això va fer que el nombre de banyistes fos superior al de les darreres edicions. Els participants van poder escalfar el cos amb brou i xocolata desfeta a la sortida de l'aigua.

La prova de la ceba agafa volada

Josep Grabulosa, en Pep de can Puet, el famós meteoròleg aficionat de Santa Pau, va complir amb el ritual de fer la prova de la ceba, el sistema tradicional per endevinar el temps que farà durant tot l'any a partir d'una ceba esclofollada. Però aquest any, després d'haver fet nombroses demostracions a fires i mercats sobre com es fa la prova, Grabulosa va haver d'atendre dissabte infinitat de trucades de gent d'arreu de Catalunya que volien fer la prova a casa seva i necessitaven instruccions per fer-la seguint l'exemple de l'home que ha dut al segle XXI un mètode de predicció ancestral. L'any passat, la prova de la ceba va resultar de gran precisió, ja que va marcar un any plujós, tal com va ser el 2011. Per al 2012 la ceba veu a venir un xic de pluja cada mes però molta els mesos de juny, novembre i desembre. Neu, al març.

TURA SOLER



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
SANITAT

Detecten a Suècia el primer cas del brot d’mpox fora del continent africà

BARCELONA

Una alga invasora s’expandeix al fons marí del PN de les Illes Medes

TORROELLA DE MONTGRÍ
successos

Rescaten un home que havia caigut en un pou

HORTA DE SANT JOAN

L’arqueopac de les Coves de Serinyà s’estrena amb 650 visitants en un mes

BANYOLES
tradicions

Els carrers de Gràcia ja llueixen però el conflicte per la cultura popular no s’atura

BARCELONA
política

La UB se situa entre les 200 millors universitats del món

barcelona
Meteorologia

Desactivada l’alerta per risc de precipitacions fortes

BARCELONA

Cassà de la Selva ha superat els 90 litres per metre quadrat durant l’episodi de pluja

CASSÀ DE LA SELVA

Un arbre caigut sobre una catenària ha tingut la via tallada a Fornells fins fa una hora

FORNELLS DE LA SELVA