Societat

Enllaçant caminants

Turisme dóna per completada la senyalització de les cinc rutes catalanes del Camí de Sant Jaume i en prioritza ara la promoció

Tot i considerar-se una bona oportunitat per al desenvolupament del turisme d'interior, a Catalunya no s'han creat serveis i allotjaments específics per a pelegrins

El 2011 s'han segellat un 54% més de certificats de pas

El pelegrí “és un turistaque requereix serveis i propostes i quan els té, els consumeix”, afirma Rosa

El Camí de Sant Jaume comença a la casa de tothom que l'emprèn, però les principals rutes catalanes cap a la catedral gallega ja estan senyalitzades per fer més fàcil l'aventura. Des del 2008 i amb la vista posada en l'impuls del turisme d'interior, el govern va senyalitzar diverses rutes existents, col·locant pals de senyalització a les entrades i sortides de les poblacions.

La tasca ha estat ingent, perquè de rutes n'hi ha cinc: la més coneguda, de 400 quilòmetres, ve de Perpinyà i des de la Jonquera va fins a Girona per fer cap a Montserrat, passant pel Montseny i Terrassa. Des de Girona, també es pot optar per anar per Blanes fins a l'Hospitalet de Llobregat i, des d'allà, a Montserrat. Al monestir benedictí hi conflueix també la que creua el Pirineu per Ripoll. Una altra de transpirinenca és la de la Seu d'Urgell, que fa cap a Lleida. Al sud, dues rutes més: la que segueix aigües de l'Ebre amunt, des del Delta i passant per la Terra Alta, i la que coincideix amb la ruta dels monestirs del Cister. Aquesta surt del Vendrell i Tarragona, passa per Montblanc i arriba a Lleida. Totes, excepte l'ebrenca, surten del Principat per Alcarràs. La Generalitat considera tancada l'etapa de senyalització, però Joaquim Rosa Ros, president de la Federació d'Associacions d'Amics del Camí, apunta: “Falta senyalitzar encara des de Prats de Molló fins a Roda de Ter i des de Girona fins a Barcelona, creuant el Vallès.” Malgrat no trobar-hi pals, Rosa assegura que les associacions sí que han senyalitzat amb les característiques fletxes grogues totes les rutes.

L'Agència Catalana de Turisme se centra ara en la promoció del Camí, convençut del seu potencial per activar el turisme d'interior. “En els punts on es comptabilitzen, com a Cervera, hem detectat que els pelegrins s'han multiplicat per tres els darrers dos anys”, explica Patrick Torrents, subdirector de l'ens. Malgrat que la imatge dels pelegrins suant i carregats amb una motxilla pugui aparentar un perfil de turista de baix cost, Torrents ho nega: “S'hi genera negoci. És un turista que requereix de serveis i propostes, i quan els té, els consumeix.” Als 75 anys, Joaquim Rosa, que ha caminat per gran part de les rutes i ara es prepara per fer el tram entre Logronyo i Burgos en vuit dies l'abril vinent, hi coincideix: “Fer el Camí és aixecar-se ben d'hora i ser a dinar a la destinació. La tarda és per descansar i conèixer els llocs d'interès del poble. En la ruta també hi ha una motivació cultural, i si la treus només seria fer esport.”

Tot i que no s'ha realitzat cap estudi, es constata que la majoria de caminants són catalans que recorren les rutes fent turisme d'interior alhora. Sí que se sap que, aproximadament, un 10% dels pelegrins que arriben a Santiago són catalans. No obstant, molts comencen el Camí des de la seva entrada navarresa a la Península, a Orreaga. I és que no tothom té el temps ni la condició física per fer els 1.300 quilòmetres a peu –en etapes diàries d'entre 20 i 30 quilòmetres– que separen Tarragona de Santiago.

Parada sí, però poca fonda

A banda, mentre que a la façana del nord de la Península han proliferat els albergs i altres serveis per a pelegrins, a Catalunya són inexistents. “Si no tens alberg, què fas? No pots caminar 60 quilòmetres sense lloc on dormir... Sempre planifiquem fer estades en fondes, però de vegades és complicat” fer coincidir l'allotjament i el seguiment de la ruta, afirma Rosa. Turisme n'és conscient: “S'han creat algunes iniciatives de turisme rural, però estem lluny d'haver superat el dèficit.” Torrent no és partidari d'obrir albergs públics sinó d'estimular el teixit empresarial rural del propi territori: “Cal desenvolupar prou massa crítica de caminants perquè neixin serveis.” L'agència promocionarà el Camí a través d'estades de periodistes especialitzats en senderisme i entre col·lectius específics, com els que tenen mobilitat reduïda. Alguns trams de la ruta principal s'han adaptat també per a ells.

300
mil
són els pelegrins que van segellar el 2011 el pas pel Camí a la Península. Un increment del 54% respecte al 2010.
10
per cent
dels caminants que arriben a Santiago són catalans, però la majoria surten del Pirineu navarrès.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
economia

Els càmpings catalans registren un mes de juliol més que òptim

barcelona
SOCIETAT

Tossa de Mar rebrà 200 migrants procedents de les Canàries

TOSSA DE MAR
seguretat

Sant Adrià demana a Interior més policia a la Mina

Sant Adrià de Besòs
Educació

Reclamen solucions aquest mateix curs per la falta de places a l’FP

barcelona
successos

Controlat l’incendi a unes oficines al costat d’una benzinera a l’Hospitalet de Llobregat

L’Hospitalet de LLobregat
QUERALBS

Paneque es compromet amb el projecte Ecovall de Vall de Núria

Queralbs
RIELLS I VIABREA

Concorregut Aplec de Sant Llop amb sopar i ofici religiós

Riells i Viabrea
SOCIETAT

Protesta visual a Castelldefels contra el desmantellament del carril bici

Castelldefels
INFRAESTRUCTURES

La represa del servei a l’L5 dilluns tanca un estiu d’obres al metro

Cornellà de Llobregat