Societat

Els funcionaris de presons intensifiquen la protesta pel sou

Bloquegen l'accés a cinc centres penitenciaris durant tot el dia

Els vigilants de nit van doblar la jornada de control d'interns, amb un risc elevat

Les protestes se suspenen durant el cap de setmana

Un dia de setge a les presons catalanes per part dels funcionaris. El trencament de les negociacions per les retribucions entre Justícia i els funcionaris va provocar que bloquegessin l'accés a cinc centres penitenciaris: Brians I i II, Quatre Camins, Joves de Quatre Camins i Tarragona. La protesta va posar el sistema judicial català en alerta màxima, ja que els torns de nit de vigilància de 152 funcionaris van haver de gestionar tot el dia d'ahir les cinc presons, amb 5.508 interns. La protesta es va cloure al vespre, i les presons van tornar a la normalitat durant la nit.

La tensió va ser molt gran a Can Brians, per exemple, on els funcionaris no van poder obrir les cel·les i els 3.000 presos no van poder sortir-ne durant tot el dia. La direcció de la presó va pactar amb els funcionaris un canvi de torn a la tarda, ja que ahir a la tarda ja feia més d'un dia que els 50 empleats treballaven ininterrompudament.

A Quatre Camins sí que es van poder obrir les portes. Tot i això, el director general de Serveis Penitenciaris, Ramon Parés, va haver d'admetre ahir: “La seguretat no està garantida.” Parés lamentava ahir la pressió per la negociació salarial: “Cap altre col·lectiu de funcionaris juga tant amb foc com ells.”

A les portes de les presons, uns dos-cents funcionaris concentrats impedien l'accés als torns de matí i tarda. I també als centenars de familiars d'interns, que ahir divendres tenien programades força visites, o anaven a recollir interns que tenen permisos de cap de setmana. El centre de Brians, per exemple, pot acollir mig miler de persones en un sol dia de visites, per exemple.

Aquest setge a les presons serà investigat per la fiscalia per si s'han vulnerat drets de les persones i per si s'ha comès algun delicte penal. El Departament de Justícia no incoarà, de moment, expedients als implicats, segons va assegurar ahir.

Les negociacions entre Justícia i els sindicats s'han trencat per aquesta pressió. Els funcionaris reclamen al govern que no els elimini acords salarials assolits el 2006. “No podem oferir-los ara el que volen” per la crisi econòmica, avisa Parés.

Suspeses les protestes

Malgrat tot, els centres penitenciaris van tornar a la normalitat ahir pels volts de les deu del vespre, quan agents dels Mossos d'Esquadra i els funcionaris van decidir ajornar les protestes desbloquejant les presons i acabant avui al matí els tancaments en algunes comissaries en espera de poder reprendre les negociacions dilluns que ve.

LA FRASE

La protesta fa que la seguretat no estigui garantida a les quatre presons que ara estan bloquejades
Ramon Parés
director general dels serveis penitenciaris

LA XIFRA

152
funcionaris van haver de treballar més de 30 hores per controlar 5.508 reclusos als 5 centres bloquejats.

Seixanta persones es manifesten a Figures

Una seixantena de treballadors de la presó de Figueres es va concentrar davant la presó. Després de desplegar una pancarta es van dirigir a l'N-II i van tallar el trànsit durant una estona.

Els funcionaris del torn de nit es queden vigilant

Una vuitantena de funcionaris de presons es va manifestar a Tarragona. Dins la presó van quedar de guàrdia els cinc funcionaris del torn de nit, que no van ser rellevats a l'hora que tocava.

Suspensions a la Ciutat de la Justícia

El bloqueig va generar suspensions d'actuacions judicials a totes les audiències. A la Ciutat de la Justícia de Barcelona es van suspendre 11 judicis, 5 rodes de reconeixement i 3 diligències prèvies.

Concentració a través de Whatsapp

La concentració a les presons de Can Brians I i II es va organitzar “a través de Whatsapp”, segons va dir ahir un dels funcionaris, que desvinculava els sindicats de la protesta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.