Societat

JAUME BUSQUETS

ALCALDE DE SANT MARTÍ DE LLÉMENA (CIU)

“Sant Medir serà l'única l'inversió”

“Els hem fet sense endeutar-nos”

“Calculo que hi haurà una reducció d'un 20%”

Busquets, de 30 anys, és un dels representants polítics gironins emergents. Antic militant de les JNC, és tècnic agrònom i, des del 2004, l'alcalde del poble de Sant Martí de Llémena, de 600 habitants. Des de l'any passat, Busquets és el president del Consell Comarcal del Gironès i també comanda la Mancomunitat de la Vall de Llémena.

Busquets destaca que la reforma de la plaça Major i del nou ajuntament, que Sant Martí preveu estrenar a la primavera, s'ha pogut fer sense endeutament. Per al 2012, l'alcalde destaca les obres del veïnat de Sant Medir com a única inversió.

En el primer any de mandat a Sant Martí de Llémena, què s'ha de fer?

Un dels principals objectius és acabar la rehabilitació de la plaça Major de Sant Martí i la construcció del nou ajuntament. Ara mateix, al mes de març o abril, ho inaugurarem tot, ja que ho vam fer en un sol paquet. Tot ha anat sobre rodes, però m'agradaria que quedés clara una cosa. Vam demanar una subvenció de la Generalitat en el pla d'obres i serveis l'any 2007 i ens van donar un 95% per cent [de l'obra] de subvenció. El 5% restant –el soterrament de la xarxa elèctrica– es va finançar gràcies al pla Zapatero. Vull que se sàpiga que ho hem fet amb finançament i sense endeutar-nos. No ha suposat cap sobrecost per al municipi.

Què s'ha fet a la plaça Major?

Estava sense enllumenat públic i sense pavimentar. Ara ha quedat tot arreglat, amb conducció de canaleres.

Què més destacaria?

En aquesta legislatura, hem acabat de lligar la urbanització de la Vall del Llémena, al nucli de Llorà. Era una urbanització que estava empantanegada, amb dèficits des de l'any 1979. Va ser un dels projectes en què més vam posar les banyes, perquè tingués tots els serveis, fos legalitzada i tothom hi pogués edificar. Els 106 parcel·listes tenen la parcel·la edificable [es va fer amb contribucions especials]. I ara treballem en el projecte de legalització de la Vall del Llémena (2a fase). S'ha de legalitzar i s'hi han de fer les obres d'urbanització. Per a aquesta segona fase, tenim una subvenció aprovada de 300.000 euros, de la Generalitat de Catalunya; però com que la Generalitat paga amb comptagotes, insistirem perquè aquesta segona fase quedi igual que la primera. Ens vam acollir a les ajudes per a urbanitzacions amb dèficit i s'han de fer les obres de pavimentació, d'enllumenat, d'aigua potable... Hi falta tot: hi ha carrers oberts.

Per a aquest 2012, quin serà el pressupost i què faran de nou?

Estem elaborant un pressupost de 470.000 euros. L'única inversió del 2012 és el sanejament del veïnat de Sant Medir [al nucli de Llorà]. Entre el pla d'obres i serveis de la Generalitat i un conveni signat amb els veïns, ja tenim el cent per cent del finançament. És l'única inversió que hi haurà. És un veïnat format per set o vuit cases que aboquen directament a la riera i les hem de reconduir totes cap a la depuradora.

Hi ha alguna reducció de pes?

Fem una reestructuració important de sous i de personal. No acomiadem ningú, però sí que hi haurà personal a mitja jornada. Fem una reducció important: calculo que serà d'un vint per cent menys. Després el que fem és reduir les aportacions a les entitats. Hem de mantenir els serveis bàsics.

Amb aquesta reducció, les entitats podrien tenir més problemes a l'hora de fer activitats?

Tenim set entitats, que fan la festa major, activitats esportives... De vegades diuen que només els donen 300 euros i els sembla poc, però el pavelló i la logística de l'Ajuntament van a càrrec de l'Ajuntament. Deixem de fer les aportacions econòmiques a les entitats, però la resta hi continuarà essent.

k

L'entrevista sencera a www.elpuntavui.cat
I quin nivell d'endeutament tenen?
Se'n va parlar molt. Tenim un 35% d'endeutament i molt d'aquest endeutament és per pagar coses que hem de cobrar o per subvencions de contribucions especials.
Hi ha administracions que els deguin diners?
El pla d'obres va arribant com Déu mana. Aquests 300.000 euros no els hem executat i no els devem a ningú. Quan es van fer les obres de la Vall de Llémena, vam demanar diners al banc per pagar al constructor, perquè els veïns paguin amb comptagotes. Estem molt tranquils de l'endeutament de la Vall de Llémena.
La lluita contra la MAT forma part del passat?
Ens continua preocupant i no per l'afectació en el municipi, ja que només hi tenim una torre, sinó perquè ens preocupa que una autopista elèctrica parteixi la Vall del Llémena, per l'impacte que tindrà; trobar-te una línia de 400.000 volts quan surts de Sant Gregori i has d'anar cap a la Vall de Llémena no t'agrada gaire. Vam fer la lluita, però pel que sembla ens l'haurem d'empassar. Fa molts anys que hi batallem. Es va fer el que es va poder.
Alguna obra pendent?
També tenim una assignatura pendent, per la qual lluitarem fins al final al municipi: la urbanització de Granollers de Rocacorba, on no hi ha serveis, aigua, llum. Aquí hi ha 36 parcel·les i n'hi ha 8 o 10 de construïdes, parcel·les de 1.500 metres quadrats. El compromís és treballar per rebre alguna subvenció i anar-hi fent serveis.
És normal que una obra no tingui cap desviació i no suposi res per a un poble, tal com diu?
Es va demanar en el pla d'obres i serveis. És que estàvem en molt males condicions. S'havia de fer perquè hi havia degoters. Estava tot molt malament. Provisionalment, les quatre persones de l'Ajuntament han anat a les antigues escoles [...] Una de les obres que havia condicionat el constructor de l'Ajuntament era aquest local social, allà on estàvem, en les antigues escoles. En les antigues escoles, van fer el tancament nou, serveis adaptats per a minusvàlids i calefacció i aire condicionat. Hem aprofitat les millores en l'ajuntament per arreglar bé les escoles.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.