Temporada alta de calçotades
Aquest àpat festiu atrau milers de visitants a les comarques tarragonines, que viuen una segona temporada turística
Una calçotada és un àpat que demana el caliu dels amics o de la família per gaudir-ne com cal. I la voluntat de celebrar aquesta festa gastronòmica a la ciutat d'origen o a la comarca que l'envolta atrau fins a Valls, l'Alt Camp i la Costa Daurada unes 400.000 persones entre els mesos de novembre i abril, segons xifres de la Cambra de Comerç de Valls. En paraules de l'alcalde de la ciutat, Albert Batet, la calçotada s'ha convertit en “un factor de creixement i dinamisme per a l'economia de la comarca”, i segons Rafel Castells, secretari de la Cambra de Comerç de Valls i coordinador de la Gran Festa de la Calçotada: “Aquests mesos de calçotades suposen la veritable temporada alta turística per a Valls i una segona temporada per al Camp de Tarragona, després de l'estiu.”
Amb menys antelació
La temporada ha començat bé, però sense les alegries d'altres anys: “La gent truca més tard, però segueix trucant”, explica Anna Fernández, de l'Associació de Turisme Rural de l'Alt Camp, que hi afegeix: “Nosaltres que lloguem cases rurals tenim la mateixa sensació que els restaurants: ja no hem de dir tantes vegades que ho tenim tot complet com abans.” Fernández calcula que aquest 2012 hi haurà una ocupació del 70 o el 80% de les cases rurals de la comarca “depenent de si són prou grans per fer-hi allí mateix la calçotada”. El preu mitjà d'una nit ara a l'hivern anirà dels vint als trenta euros per persona. D'altra banda, la cinquantena de restaurants que serveixen calçotades a l'Alt Camp oferiran l'àpat complet per un preu que oscil·larà entre els trenta i els quaranta euros. Però també es pot menjar una calçotada a casa en condicions gràcies a algunes empreses que a través d'internet ofereixen l'enviament de calçots i salsa allà on calgui. Una altra opció és comprar els calçots ja cuits, fins i tot que te'ls portin a casa, com ja s'està oferint a Valls o a Tarragona.
A tot arreu
Que la calçotada s'hagi popularitzat arreu de Catalunya i també fora de casa nostra es deu en bona part a la Gran Festa de la Calçotada, que aquest diumenge arribarà a la 31a edició. Any rere any, els organitzadors s'han preocupat de preparar una diada amb mercats d'artesania, cercaviles, espais per degustar la calçotada, demostracions de coure calçots i d'elaborar la salsa i amb concursos, algun de molt mediàtic, com el de menjar el màxim nombre de calçots en un espai curt de temps que sempre genera molta expectació. D'altres no són tan populars però han estat de gran importància, com el concurs de cultivadors de calçots IGP Calçot de Valls, que enguany celebrarà la 25a edició.
Amb etiqueta
“El concurs va començar perquè es feia la festa i durant aquests anys ha millorat el conreu dels calçots”, afirma Sebastià Banús, responsable d'aquest certamen, que destaca com a factor determinant la creació de la indicació geogràfica protegida Calçot de Valls. Aquesta etiqueta, que garanteix la qualitat del producte, va ser aprovada pel Departament d'Agricultura de la Generalitat l'any 2001. Actualment agrupa una cinquantena de productors que posen al mercat uns nou milions de calçots dels quaranta milions que es calcula que es venen a Catalunya. “Enguany s'espera que no hi haurà tanta collita com el 2011 i que, per tant, amb un equilibri més correcte entre oferta i demanda, els preus es mantindran”, preveu Banús. Durant aquest temps la IGP ha promogut diferents estudis per millorar la ceba que es planta per fer calçots. Diumenge, a la plaça del Blat, es podran veure els calçots que trenta productors presentaran a concurs.
Visitants d'arreu
Les 40.000 persones que es calcula que participaran diumenge a la Gran Festa de la Calçotada arribaran de tot Catalunya, el sud de França i el País Valencià, entre d'altres punts. Com a curiositat, cal explicar que una agència de viatges ha organitzat la visita a la festa d'un grup de japonesos, amb la voluntat de repetir experiència si aquest primer contacte amb la calçotada té èxit.