Societat

Societat

Un defensor per a 670 veïns

Millor pel carrer que al despatx

El síndic de Sant Jordi Desvalls admet que resol més dubtes en trobades informals que a la sala oberta al públic a l'Ajuntament cada dimarts

Josep Palou diu que el que vol la ciutadania és ser escoltada

Sant Jordi Desvalls (670 habitants) és el poble més petit del país i de l'Estat que té un síndic municipal de greuges, figura creada el 2003 per l'antic alcalde Josep Fàbrega. Josep Palou és l'actual síndic de Sant Jordi. Palou reconeix que sol desfer més malentesos en trobades informals pels carrer del poble que no pas a la seva sala de l'Ajuntament. Cada dimarts a la tarda (de 4 a 6), Palou, antic mestre i director de l'escola de Montjuïc de Girona, atén la ciutadania de Sant Jordi. “La gent que em troba pel carrer em comenta més les coses abans que venir físicament a l'Ajuntament. Com que estic a l'edifici, deuen pensar que si han de fer una queixa i han de venir aquí...”, diu Palou, en la segona planta de l'Ajuntament.

Palou va rellevar Jordi Bagué el 2008. Quan l'any passat va haver-hi canvi de govern, el síndic de Sant Jordi va voler rebre l'aprovació del tots els grups per continuar la seva tasca. Palou explica que de vegades la gent s'atabala per no res. “Hi ha gent que s'esvera per coses que no valen la pena. Es tracta de fer-los veure quina és la situació. Quan això passa, la majoria dels casos queden resolts. La gent vol ser escoltada. És curiós que amb tanta comunicació, no sapiguem a qui anar a explicar les coses”, reflexiona Palou, que viu a Sant Jordi des de fa uns trenta anys.

Assessorar el síndic

Palou no cobra ni vol fer-ho. L'únic que ha demanat és que li paguin el bitllet de tren per anar a les trobades regulars amb altres síndics i defensors de la ciutadania de Catalunya. Un fòrum aplega tots els defensors del país. “Per coses jurídiques o urbanístiques, la majoria de la gent no n'estem preparats. Necessites algú que t'assessori i no pot ser algú de l'Ajuntament. Cal una opinió externa, que te la dóna aquest fòrum”, diu. L'Ajuntament paga 300 euros anuals a aquesta entitat.

Hi ha vuit síndics a la demarcació. A Sant Jordi, no hi ha policia local, i això fa que Palou hagi de derivar els hipotètics casos de mala convivència o d'ordre públic al Síndic de Greuges de Catalunya. L'any passat Palou va atendre set queixes, de les quals en cinc va donar la raó al ciutadà, i sis consultes i va fer tres recomanacions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

SOS Costa Brava exigeix que es restaurin les balises a la cala del Cau

Palafrugell
SOCIETAT

Màxim risc de focs forestals a 131 municipis de 15 comarques

Barcelona
salut

El Clínic descarta un possible cas de febre hemorràgica Crimea-Congo

Barcelona
ciència

Desenvolupen bateries que es poden reciclar amb el cartró

bARCELONA
Societat

Regeneren la platja del Far de Vilanova amb sorra de draga en plena campanya estival

Vilanova i la Geltrú
ciència

El primer nanosatèl·lit català acaba la missió de 3 anys i es desintegra

barcelona

Instal·len una unitat mòbil per mesurar contaminants atmosfèrics a l’exterior del pavelló de Fontajau

GIRONA
infraestructures i serveis

El volum de mercaderies al port de Palamós baixa un 27% durant el 2023

palamós

Figueres repartirà ampolles d’aigua al bus urbà per fer front a l’onada de calor

FIGUERES