Societat

L'Arboç demana la creació d'un fons per ajudar els consistoris a pagar factures

La proposta pretén alliberar les subvencions atorgades als ajuntaments de les exigències d'inversió en projectes concrets

L'alcalde de la localitat, Joan Sans, denuncia que han d'avançar els diners de les subvencions mentre se'ls acumulen les factures

El consistori de l'Arboç demanarà a la Generalitat que creï un ICO a la catalana que ajudi als ajuntaments a pagar factures.

L'Ajuntament d'aquest municipi del Baix Penedès, governat pel PSC, ha aprovat presentar a la Generalitat un manifest on sol·licita la creació d'un Fons Corrent Català (FCC). Aquest organisme hauria de reunir les inversions destinades a subvencions actuals i futures i permetria atorgar-les en forma de crèdit d'emergència per afrontar el pagament als proveïdors.

L'Ajuntament de l'Arboç es troba en una delicada situació econòmica, amb més de 4 milions pendents de pagament, fet que li impedeix posar en marxa serveis a la ciutadania i posa en perill els que funcionen en l'actualitat.

Per això, el seu alcalde, Joan Sans, ha promogut una iniciativa que, al seu parer, “pot solucionar en part la situació de deute municipal i, en conseqüència, reactivar el teixit econòmic i la productivitat de les pimes i autònoms de l'Arboç”.

“Seria una espècie d'ICO a la catalana”, comenta Sans, “però en comptes d'incentivar per la via de subvencions les inversions, ens ajudaria a finançar la despesa corrent”.

Així, doncs, el manifest demana “reconfigurar i reconsiderar totes les subvencions de la Generalitat cap a entitats locals (ajuntaments) per poder eixugar de forma prioritària despeses corrents i pagaments a proveïdors, amb la finalitat de no asfixiar l'activitat productiva i prescindir del crèdit bancari”.

Amb aquesta proposta, l'Arboç pretén alliberar les subvencions atorgades per diferents administracions públiques de les exigències d'inversió en projectes concrets.

Segons Sans, “ara mateix els ajuntaments estem fent de caixa-creditora, perquè rebem subvencions per a serveis o projectes que posem en marxa, però hem d'avançar nosaltres els diners i passa molt temps fins que aquesta quantitat arriba als municipis”.

“Això fa que destinem les arques municipals a pagar els projectes subvencionats iens asfíxia i obliga a endarrerir el pagament de factures, que acaben acumulant-se”, afegeix l'alcalde.

Aquest manifest serà enviat a la Generalitat, els Consells Comarcals, l'Associació Catalana de Municipis i Comarques i a la Federació de Municipis de Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.