Societat

Vent tallant

Ratxes del nord que podrien arribar als 90 km/h en diversos punts muntanyosos del país accentuaran el fred siberià

La neu tampoc afecta l'àrea metropolitana per segon dia tot i la suspensió de classes

Molina nega que el pronòstic hagi estat més errat del que és habitual

El vent tallant del nord entra avui amb força i fa més viu el fred siberià que cobreix tot el país i que la pròxima matinada encara s'intensificarà una mica més. Les temperatures mínimes, que ahir oscil·laven entre els quatre i els nou graus sota zero a l'interior i arribaven als cinc negatius al litoral, arribaran avui als onze a la Depressió Central i al prelitoral. Al Pirineu les mínimes arribaran fins als divuit sota zero.

Les glaçades seran generals a tot el país i fortes a les comarques interiors, i la sensació de fred s'extremarà pel vent fort o molt fort que bufarà al Pirineu i a l'Empordà, però també en molts altres punts muntanyosos del país, de manera que el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) amplia l'avís de risc per vent fins a la una d'aquest migdia, també cap a la Catalunya central, el Vallès, l'Anoia, la Segarra, la Noguera, la Conca de Barberà, l'Alt Camp i el Priorat, si bé en aquestes zones qualifica el risc només de possible. Es tractaria de ratxes de vent de fins a 90 km/h que, en el cas de l'Empordà, podrien arribar als 126 km/h en cotes elevades.

Després de desactivar-se el pla d'alerta per neu, el govern manté activada l'alerta per la formació de gel a les carreteres i ha activat també el pla integral d'urgències mèdiques pel fred. L'onada de fred es podria mantenir fins dimarts segons les previsions, encara que faci sol gairebé arreu del país. El fred viu d'avui encara es podria accentuar aquesta pròxima matinada, en què la previsió meteorològica indica que les temperatures tocaran fons. La nevada, que ahir desapareixia d'arreu, es limita ja a l'Alt Pirineu de Lleida, tot i que podria reaparèixer feblement en punts del nord-est i als ports, diumenge a la tarda.

Pel que fa a l'episodi passat, finalment la segona onada de precipitació en forma de neu que havia d'afectar bona part del litoral i prelitoral del país es va quedar a mig camí i va fer innecessària l'actuació preventiva del govern. Dijous se suspenien classes abans d'hora en molts centres educatius de l'àrea metropolitana per la possibilitat que la neu i el gel compliquessin la tornada a casa de la tarda en una decisió que al migdia ja s'havia demostrat extremadament preventiva, tenint en compte que no hi va haver problemes importants de mobilitat.

Però ahir, un altre cop, la prevenció tornava a superar de molt la realitat meteorològica, perquè el segon front de neu que s'esperava que compliqués la xarxa viària del Vallès, el Barcelonès i el Baix Llobregat no va passar del Maresme i la Selva. El meteoròleg de TV3 Tomàs Molina defensa que el marge d'error de la predicció no ha estat superior que altres cops, perquè només s'ha fallat en l'abast de les últimes tres hores d'un temporal de neu que n'ha durat 36.

El model numèric alemany pel qual van optar els meteoròlegs catalans pronosticava que el front de neu avançava des de l'Empordà més cap al sud i que el vent de gregal entrava més tard del que va entrar. Al final, aquest vent molt sec va arribar més aviat i va desfer la precipitació sobre la costa del Maresme. “Ens hem equivocat de dos comarques i de tres hores. No ho sabem tot, mare de Déu. Ni ara ni mai”, conclou Molina. El conseller d'Interior, Felip Puig, es permetia ironitzar ahir sobre la previsió que els havia portat a adoptar mesures taxatives: “Els meteoròlegs l'encerten sempre? No, però més que els economistes, sí.”

El resultat ha estat que, per segon cop, moltes escoles metropolitanes suspenien classes quan el dia s'aixecava assolellat i sense neu ni gel a la xarxa viària regional. Només a la costa gironina s'havien hagut de tallar de matinada les carreteres locals de Llagostera, Calonge, Tossa i Lloret de Mar. Puig i la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, defensen la suspensió del transport escolar aquests dos dies i no comparteixen l'opinió d'aquells que consideren excessiu el zel governamental.

Prevenir i no reparar

El conseller d'Interior nega que l'actuació del govern estigués condicionada pel col·lapse que la nevada va causar fa dos anys i arran del qual CiU va criticar durament el govern tripartit i defensa un cop més que “val més prevenir que reparar”, tot i admetre que les mesures adoptades han obligat a alterar la normalitat moltes famílies que, finalment, no han estat afectades pel temporal.

En canvi, Rigau admet que la decisió de tancar escoles que van prendre directors i alcaldes sí que va estar condicionada pel record del col·lapse de fa dos anys. No obstant això, l'executiu havia anunciat que les escoles serien obertes, perquè només se suspenia el transport escolar interurbà.

LES XIFRES

En l'imaginari de tots era ben present l'experiència de fa dos anys
Irene Rigau
consellera d'ensenyament del govern de la generalitat

LES FRASES

Els meteoròlegs l'encerten sempre? No, però més que els economistes, sí
Felip Puig
conseller d'Interior del govern de la generalitat
126
km/h
assoliran les ratxes de vent màximes i puntuals en cotes elevades de l'Empordà.
11
graus sota zero
serà la mínima a què arribaran de mitjana els termòmetres a les comarques interiors.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

L’emigrant barceloní té 30 anys

Barcelona
Miquel Brugat Vilanova
Alcalde de Peralada (Junts per Peralada i Vilanova)

“Hem hagut de frenar molts projectes arran de la sequera”

Peralada
societat

Barcelona destinarà 130 milions d’euros al nou Pla estratègic de ciència i innovació, el doble que a l’anterior

Barcelona
URBANISME

17,4 milions d’euros per renovar el túnel de la Rovira

bARCELONA

Presenten al·legacions a la modificació del PGOU del Campus de Salut

GIRONA
SOCIETAT

L’Ajuntament de Manresa condemna l’agressió transfòbica a l’estadi del Congost

Manresa
Cultura

Mor Josep Falguera, fundador de la companyia tèxtil Grup Falguera

HABITATGE

Un jutge reconeix el dret a compra de 168 pisos de lloguer assequible propietat d’Inmo Criteria

l’hospitalet de llobregat
TRANSPORTS

L’EMT introdueix el pagament amb targeta i mòbil als busos

Tarragona