Societat

Només un 3% dels centres escolars tanquen pel temporal

El segon episodi de fred i neu té una afectació mínima en l'activitat docent i deixa sense classe 38.300 alumnes

Alcaldes i la Fapac mantenen que en aquests casos val més no córrer riscos

Els episodis de fred i neu que ha viscut Catalunya durant els darrers dies van tenir ahir una afectació mínima en l'activitat escolar. Només 120 centres educatius dels 4.000 que hi ha al país van tancar les portes a causa del temporal i tan sols 38.300 del milió d'alumnes catalans es van quedar sense classe. Dit d'una altra manera: només un 3% dels centres escolars i dels alumnes van veure alterada la seva activitat. La xifra inclou els 15.000 estudiants afectats per la suspensió del transport escolar interurbà en tretze comarques, la majoria de Girona i Barcelona.

La meitat dels centres que van tancar (61) estan situats a les comarques gironines, les més afectades per l'episodi de neu registrat ahir a la matinada juntament amb el Maresme i el Vallès Oriental, que sumaven 41 centres tancats. La secretaria general del Departament d'Ensenyament, Maria Jesús Mier, va matisar, però, que hi ha centres que no van obrir perquè han aprofitat els dies de lliure disposició o per qüestions col·laterals, com ara avaries en el sistema de calefacció. En altres casos, els governs locals, d'acord amb les previsions i després de parlar amb els serveis territorials de la Generalitat, van demanar a les direccions dels centres que no fessin classe. El conseller d'Interior, Felip Puig, va defensar ahir que els alcaldes “tenen tota la potestat per prendre una decisió en l'àmbit de les seves competències”, malgrat que el govern va decidir dijous que els centres romandrien oberts.

“Val més prevenir”

Arenys de Mar, Sant Cebrià de Vallalta i Palafolls van ser tres dels municipis del Maresme que van decidir tancar els centres educatius per garantir la seguretat dels alumnes. Tot i les veus que ahir van apuntar a un excés de previsió, els alcaldes d'aquests municipis (Estanis Fors, Pere Vega i Valentí Agustí) van defensar la coherència de la mesura i van mantenir que, tenint en compte les previsions, era preferible no córrer riscos. En la mateixa línia es va expressar ahir la presidenta de la Federació d'Associacions de Mares i Pares d'Alumnes de Catalunya, Imma Fuyà, que creu que “val més prevenir que lamentar, sobretot quan s'han produït episodis com la nevada de fa dos anys”. “Sempre hi ha qui es queixa, però la veritat és que, d'acord amb la previsió meteorològica, era millor que els nens estiguessin a casa i no pas empantanegats en alguna carretera”, va afirmar. Fuyà admet que es pot haver provocat “incomoditats” als pares, però considera que davant d'aquestes situacions puntuals cal “entendre, ser empàtics i utilitzar el sentit comú”.

Activitat universitària

Les alertes a causa del mal temps també han afectat les universitats, que ahir van començar a recuperar la normalitat. La Universitat de Barcelona (UB) va reobrir el campus de Mundet –sense activitat acadèmica–, mentre que l'Autònoma (UAB) va reprendre totes les activitats. La Universitat de Vic (UVic), per contra, va continuar tancada, com també el campus de Sant Cugat de la Universitat Politècnica de Catalunya. En la resta de campus de la UPC no hi va haver activitat lectiva, excepte a Barcelona, però es van obrir els edificis.

38.300
estudiants
es van quedar sense classe, la qual cosa representa un 3% del total d'alumnes catalans.
120
centres escolars
van tancar ahir les portes, la majoria a les comarques gironines, el Maresme i el Vallès Oriental.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.