Societat

Tecnologia

L'Enric ja té veu

És una aplicació per a les plataformes tàctils d'Apple que ajuda a comunicar-se nens que tenen dificultats per parlar

La idea neix de la família d'un nen amb un trastorn autista

Es tracta d'unainiciativa sense ànim de lucre basada en una xarxa de voluntaris

Amb un nom inspirat en el personatge del Llibre de la Selva protagonista de la frase “has d'aprendre a defensar-te a la selva, amic meu”, Baluh va veure la llum fa uns mesos amb l'objectiu de convertir-se en una eina de comunicació per a les persones amb dificultat per parlar. Al darrere de l'aplicació realitzada per a les plataformes tàctils d'Apple (Iphone, Ipod Touch i Ipad) hi ha un nen d'onze anys, l'Enric; millor dit hi ha la seva família i una xarxa d'amics i col·laboradors que, sense cap ànim de lucre, han creat el programa basat en pictogrames i veu que l'ajuda a comunicar-se.

“L'Enric té trastorn generalitzat del desenvolupament (TGD), dins de l'espectre de l'autisme, i tot i que no parla té una clara intenció comunicativa”, explica Josep Martínez, el pare. Als set anys, gràcies a un primer llibre de comunicació, va fer un important salt cap endavant. Aquesta eina, però, és limitada. Per aquest motiu, a principis del 2011, i després de fer una cerca a Internet, van topar amb una aplicació per a dispositius tàctils pensada perquè els nens es poguessin comunicar de forma més àgil. La impossibilitat d'aconseguir l'aplicació en castellà o català va fer que Martínez engegués el projecte, amb Sergi Vélez, com a programador, i Melchor de Palau,com a responsable de màrqueting i internet. “Té molt mèrit la seva aportació perquè, sense trobar-se en la mateixa situació que jo, han treballat moltíssim”, afegeix Martínez. En el projecte també han col·laborat terapeutes de la Fundació Paideia, l'associació Araasac i Irene Manresa, autora del logo.

L'agost del 2011 va sortir la primera versió de Baluh per a Apple amb un preu de tres euros. “Ha anat força bé”, comenta Martínez. “S'han fet 240 descàrregues i 233 actualitzacions des de 17 països”, hi afegeix. El promotor de l'aplicació recorda que es tracta d'una iniciativa sense ànim de lucre i voluntària: “Apple s'emporta el 30% dels 4,99 euros que ara costa Baluh. La resta no ens arriba per cobrir les despeses que genera mantenir i millorar l'aplicació. Darrere de Baluh hi ha molta feina, però també moltes satisfaccions.” El que va néixer per ajudar l'Enric a comunicar-se millor ara és una aplicació que utilitzen a la Fundació Paideia i que pot ser una eina útil per a altres nens i adults amb problemes de comunicació similars. Martínez vol deixar clar, però, que no és “la panacea” ja que “cada nen és un món”.

La base de Baluh són més de 400 pictogrames – se'n poden crear més personalitzant l'aplicació– i una veu que els descriu. Es divideix en quatre apartats: “El meu llibre”, “Jo vull”, “Salutacions” i “Qui sóc”. De moment, està disponible en català, castellà i anglès. Properament sortirà en portuguès, francès, italià i alemany però podria arribar fins a 14 idiomes. Per informar sobre l'aplicació tenen un bloc i un compte a Facebook i un altre a Twitter que gestionen ells mateixos. “Han contactat amb nosaltres persones de la resta de l'Estat, d'Argentina, Xile...”, diu Martínez. A més, tenen previst fer dues noves versions millorades, una per a les escoles. Baluh té futur.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.