Reportatge

Un antídot a la crisi

Gresca, disbauxa i diversió són els principals components del carnaval de Platja d'Aro, que presenta 35 activitats per oblidar-se dels problemes diaris

Per carnaval tot s'hi val. Ho diu la dita catalana i d'aquí a pocs dies es podrà comprovar en moltes poblacions catalanes. L'origen de la festa és tan remot que es perd en el temps, i fins i tot s'hi veuen vestigis en ritus de religions primitives de l'edat de pedra. La tradició respon a un desig de canviar el món, vinculat a una situació de repressió; i actualment aquest temps de gresca, transgressió i excessos s'ha convertit en un bon antídot a la rutina diària i a les conseqüències de la crisi, que afecta molts sectors.

Per això, recomanem sortir a divertir-se i per unes hores oblidar-se dels problemes diaris en el carnaval més famós de la Costa Brava, el de Platja d'Aro, que de l'11 al 22 de febrer celebra la 35a edició des de la seva recuperació l'any 1978. Presenta 34 activitats que tenen el carrer com a escenari principal –s'hi fan dues terceres parts del programa– i només hi ha tres activitats de pagament –aquelles en què hi ha un àpat–. La cita més esperada és la gran rua de carrosses i comparses, que serà el dissabte 18 de febrer, a les quatre de la tarda. Hi participaran més de 60 colles carnavalesques procedents d'arreu de Catalunya, amb uns 4.000 figurants, que aspiraran als gairebé 6.000 euros en premis. També s'ha programat la convocatòria del 3r Concurs d'Habilitats Artístiques Tu de què vas!, adreçat als afeccionats del món de la faràndula, que tenen la possibilitat d'aconseguir un primer premi de 1.500 euros, un segon de 900 euros i un tercer de 600 euros –16 de febrer al vespre–. Així mateix, i per commemorar els 35 anys de carnaval, s'editen 2.000 unitats d'un llibre commemoratiu on es recullen tots els pòsters creats per promocionar-lo des de l'any 1978.

Demà dissabte començaran els dos primers actes festius, el sopar de colles de carnaval, amb la participació dels reis Carnestoltes d'anys anteriors i representants del carnaval de poblacions veïnes –no ens podem oblidar de les rues de Sant Feliu de Guíxols, el 17 de febrer, i de Santa Cristina d'Aro, el 19 de febrer–; i tot seguit, l'espectacle còmic i musical de presentació de cadascuna d'elles. L'endemà continuaran les activitats amb una de les novetats d'aquesta edició, un Matí Saludable, que proposa fer la Ruta de les Fonts de Castell d'Aro i anima tothom a anar-hi disfressat. El mateix dia hi haurà el Canvi d'Atributs entre els Carnestoltes 2011 i els d'enguany, Rios Lan Daluz El Rei Camina Llum i Isa Trigrisa La Reina Catalanista Que Camina per la Repisa, de la colla Vas Dat. Les cercaviles infantils amb la participació de les escoles i les llars d'infants seran el dimecres 15 de febrer, el mateix dia que se celebrarà una botifarrada popular i una gran batucada. L'endemà s'encetaran els dies grans de carnaval amb el dijous gras, que s'inaugurarà amb el pregó dels reis Carnestoltes, arrossada popular per a unes 800 persones i la gala Tu de què vas!. El diumenge 19 estarà dedicat als menuts amb, entre altres, jocs, xocolatada i trobada de disfresses. L'enterrament de la sardina, amb la tradicional sardinada, clourà, un cop més, els actes de carnaval.

La imatge oficial

El cartell anunciador del carnaval de Platja d'Aro és una de les imatges més esperades. Enguany, d'una fotografia original de la prestigiosa fotògrafa Elena Vizerskaya s'ha realitzat l'adaptació i el retoc gràfic per assolir una imatge moderna, elegant i suggeridora.

PER ARRIBAR-HI

En transport privat es pot arribar a la vila per la connexió de l'autopista AP-7 –33 km; per la carretera N-II –30 km; o per l'eix transversal de Catalunya C-26 –25 km.
11 de febrer. Sopar i presentació colles de carnaval.
12 de febrer. Matí Saludable, Ruta de les Fonts.
15 de febrer. Botifarrada popular.
16 de febrer. Pregó dels reis Carnestoltes. Després, arrossada popular. Al vespre, gala concurs ‘Tu de què vas!'.
18 de febrer. Gran rua de carnaval (16.00 h).
19 de febrer. Gran trobada infantil de disfresses.
22 de febrer. Enterrament de la sardina.
Més informació. Ajuntament de Castell-Platja d'Aro. 972 817 284. www.platjadaro.com

Trenta-cinc anys d'història

J.P.

El format actual del carnaval de Platja d'Aro, un dels esdeveniments que han fet més famosa la vila, va començar fa 35 anys i, curiosament, no va prendre d'inspiració cap carnaval caribeny, sinó el centreeuropeu de la ciutat suïssa de Lucerna. La celebració d'aquesta festivitat a la vila, però, és molt més antiga, d'abans de la Guerra Civil espanyola, i amb alguns elements que recorden molt els actuals. El 1978 es va traslladar la celebració a un envelat, i el 1979 s'hi va introduir la figura del Carnestoltes. El 1980 va iniciar-se la gran rua de carrosses i comparses; i el carnestoltes va tenir la seva pròpia colla el 1984, mateix any que es va recuperar el ball de la dona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.